Jiná napínavá monstra z Cloverfieldu

Ulice Cloverfield 10

Ulice Cloverfield 10 Zdroj: cinemart

Producent J. J. Abrams se vrací s nevyzpytatelným thrillerem o boji proti příšerám různých podob Ulice Cloverfield 10, jenž je nabitý řadou zvratů i žánrů a chce být chytřejší, než nakonec je.

Cloverfield se jmenoval případ s nalezeným videomateriálem dokumentujícím útok na New York, který jsme viděli ve filmu Monstrum. Tím na sebe v roce 2008 jako filmový producent upozornil tvůrce seriálů Alias a Ztraceni J. J. Abrams, filmařský zástupce všech sci-finadšenců. Nyní přichází do kin Abramsovými slovy „duchovní nástupce“ či „pokrevní příbuzný“ úspěšného snímku, Ulice Cloverfield 10.

I novinka si hrála s virální kampaní, i když se nesnaží prezentovat jako dokument, ostatně hlavní role hrají John Goodman (Big Lebowski), Mary Elizabeth Winsteadová (Smrtonosná past 4.0) a John Gallagher Jr. (Newsroom).

Ulice Cloverfield stojí na jiných kvalitách než na syrovosti a kinetických záběrech. Její zřetelné spojení s Monstrem i Abramsem znalému obecenstvu prozrazuje jeden z možných zvratů, stejně jako oficiální označení filmu za sci-fithriller. I tak umí snímek diváky překvapovat, a tudíž je lepší o něm moc nevědět dopředu.

Příběh začíná jako thriller o únosu mladé dívky, která se po dopravní nehodě probudí připoutaná někde ve sklepě podivného chlápka. Ten tvrdí, že ji v podzemí drží pro její vlastní bezpečnost, venku totiž mezitím došlo k útoku, který nikdo nepřežil. Má pravdu a je jediným příčetným, který se připravil na blížící se katastrofu? Nebo jde spíš o násilnického paranoidního magora?

Ve snímku v režii celovečerního debutanta Dana Trachtenberga, na jehož scénáři se podílel i autor oscarového filmu Whiplash Damien Chazelle, není naštˇestí nic úplně přímočaré. Snad kromě odvahy a vynalézavosti hlavní hrdinky, vzorovějšího příkladu pro ženy než Katniss z Hunger Games. Zároveň ale bunkr v Ulici Cloverfield by rád byl zásobený úplně vším, nejen napínavým a dobře zahraným a natočeným komorním psychodramatem. Zábavně napínavá podívaná s kolísavým tempem, která se tak vehementně snaží variovat vybrané žánry, nakonec obsahuje o jeden zvrat až příliš. A ten odhalí, že film není úplně tak duchaplný a originální, jak by chtěl.

Závěr, nejméně zajímavá část příběhu, vše přetransformuje v potenciální pilot úplně jiného seriálu. Nejstylovější tak zůstávají titulky. Nový Cloverfield s propracovanějším typem monstra než poprvé i tak dokáže zapůsobit jako filmový ekvivalent rčení „co tě nezabije, to tě posílí“.

Ulice Cloverfield 10
(sci-fi thriller, USA 2016, 105 minut)
Režie: Dan Trachtenberg
Scénář: Josh Campbell, Matt Stuecken, Damien Chazelle
Hrají: Mary Elizabeth Winsteadová, John Goodman, John Gallagher jr.
Hodnocení: 70 %