Kometa je továrna na přestupy

Brněnský hokejový klub získal od nákupu extraligové licence bezmála padesát hráčů.

Hledáme člověka, který bude na plný úvazek vyplňovat přestupové papíry.

S trochou nadsázky by přesně takhle mohl vypadat inzerát hokejové Komety. V extralize totiž za posledního dva a půl roku nenajdete klub, který by v tabulce „příchody/odchody“

Jiří Vašíček: hráč číslo 47. Tomáš Svoboda: hráč číslo 48. Dva borci, kteří v minulém týdnu doplnili kádr výměnou z pražské Slavie, nejsou v klubu žádným zjevením. Brňané od nákupu extraligové licence stihli přivést do týmu za dva a půl roku bezmála padesát nových hráčů. A podobný počet si samozřejmě balil kufry a v duchu se loučil s brněnskými fanoušky.

Nepřipravený kádr

Ostatně není náhoda, že v kádru jsou už jen dva hráči, kteří v něm působili v dubnu roku 2009. Tedy v době, kdy prvoligová Kometa povýšila na extraligovou. Pouze útočník Radek Dlouhý a obránce Michal Kempný přežili všechny brněnské veletoče. „Kometa od vstupu do nejvyšší soutěže začala s vervou shánět ten správný kádr. Bohužel pro ni je ve fázi hledání stále,“ odtušil hokejový expert Martin Hosták.

Podle něj za většinou přestupů stojí právě absence extraligového postupu sportovní cestou. „Kdyby si ho Kometa místo licence vybojovala na ledě, značilo by to, že její tým je dobře připravený a má nějaký základ, se kterým se dá pracovat. V takovém případě mohli manažeři pouze doplňovat kostičky do mozaiky kolem už vytvořeného jádra. Jenže to v Brně chybělo. Kádr, který tam tehdy byl, se rozhodně nedal označit jako extraligový. Není divu, že ho rozprášili,“ zamyslel se nynější asistent trenéra u prvoligových hokejistů Hradce Králové.

Podobným způsobem si časté výměny omlouvá i vedení brněnského extraligového klubu. „Všechny nákupy v prvním roce jsou obhajitelné, jinak by se klubu nepodařilo v nejvyšší soutěži zachránit,“ je přesvědčený bývalý hráč a současný sportovní manažer Komety Pavel Zubíček. Tehdy klub přivedl před sezonou třináct hráčů a během ní dalších devět. V loňském ročníku sice tradičně v Brně přivítali spoustu hráčů v létě, i vzhledem k úspěšné první polovině sezony však k dalším výměnám příliš nesahali.

Model „průchoďák“

Zato letos se vrátili k prvnímu modelu. Osm nových hráčů dorazilo do brněnské kabiny po skončení loňského ročníku. Dalších šest jich spoluhráči přivítali v už rozjeté extraligové sezoně.

„Museli jsme nějak reagovat na zranění, výkony a výsledky. Naše ambice jsou jasné. Chceme se dostat minimálně do předkola play-off , a proto se výměnami snažíme ve slabším období mužstvo nakopnout, aby se vydalo správným směrem. Někdy to prostě jinak nejde,“ přidal názor Zubíček. Letošní specialitou Brna jsou příchody hráčů, kteří už klub jednou opustili. Mezi ty se zařadili Jozef Balej a Tomáš Divíšek. „Reagovali jsme na zranění a snažili jsme se dovést borce, kteří znají místní prostředí,“ vysvětlil Zubíček. Divíšek své dřívější působení bere jako výhodu. „Člověk zná prostředí, nejde úplně do neznáma. Díky tomu se dřív aklimatizuje,“ uvedl dvaatřicetiletý útočník, který už v Brně působil v sezoně 2009/2010.

Ten si dobře uvědomuje negativní efekt, které časté výměny způsobují. „Nebyl jsem tady rok a půl, ale kádr je téměř celý jiný. Bohužel se tady pořád nenašla ta správná chemie a složení. Je to nepříjemné, jen těžko se pak můžete pořádně sehrát,“ prohlásil Divíšek.

To ostatně při pohledu na Kometu zmiňují i experti. „Optimální cesta je jasná. V květnu postavit mužstvo, přes léto ho připravit a zúžit, v září poskládat a na konci sezony oslavit titul. Jenže takhle to nefunguje. Přichází zranění, pokles formy a zájem zahraničních klubů. Každopádně pro trenéra je to komplikace. Stále musí nové hráče učit něco, co ti staří už věděli. Není tolik prostoru na sehrání,“ pronesl Hosták.

ZMĚNY V KOMETĚ

Příchody:

* 2009/2010: 13/9
* 2010/2011: 10/2
* 2011/2012: 8/6

Odchody:

* 2009/2010: 16/2
* 2010/2011: 9/1
* 2011/2012: 7/6

* Pozn. red.: První číslo udává počet změn před sezonou, druhé číslo počet změn v sezoně. Údaje platné k 9. prosinci 2011

CO SE POVEDLO A CO NE

Největší terna

Sasu Hovi: Sázka na malého mrštného Fina se vyplatila. Miláček brněnských fanoušků si spolehlivými výkony rychle urval pozici gólmanské jedničky.
Róbert Petrovický: Slovenský mistr světa z roku 2002 a trojnásobný účastník olympijských her ukázal, že i v sedmatřiceti letech dokáže hrát prim ve vrcholné soutěži.
Marek Kvapil: Šikovný a talentovaný útočník v loňské sezoně ovládl klubové bodování v základní části. Jeho 46 bodů v 49 zápasech se stalo pozvánkou k odchodu do moskevského Dynama.

Největší „úlety“

Alex Bourret: Kanadský útočník přicházel do Brna se superlativy v zádech, ale skutek utek. Šestnáctý hráč draftu NHL z roku 2005 absolutně propadl a rychle se pakoval zpátky za moře.
Peter Pucher: Do slovenského veterána v Kometě vkládali velké naděje. V první lize válel, ale po přesunu klubu do extraligy nestačil. Po šestnácti zápasech se s ním v Kometě rozloučili.
Ivan Huml: V první sezoně hrál s přivřením obou očí ještě obstojně, ale v té druhé to z jeho strany byla jedna velká bída. Před letošním ročníkem se ho Brňané s úlevou zbavili.