Komiks zbytečně málo vychýlený

Sebevražedný oddíl

Sebevražedný oddíl Zdroj: freeman ent.

Do kin vstupuje komiksová adaptace Sebevražedný oddíl s Willem Smithem v hlavní roli. Snímek se povedl jen napůl a porazit konkurenční Avengers bude mít hodně těžké.

Komiksové nakladatelství DC a jeho mateřské filmové studio Warner Bros. dlouho záviděly konglomerátu Marvel/Walt Disney úspěch se sérií Avengers. Proto zaveleli do útoku a výsledkem je první opulentní komiksová týmovka z fikčního světa DC nazvaná Sebevražedný oddíl. Zda bude fungovat komerčně, se ukáže až v následujících dnech. Je ale jisté, že Warneři se snažili udělat totéž jinak a Sebevražedný oddíl je také dost jiný film než Avengers. Povedený je ale jen zčásti, a navíc nejde příliš naproti cílové skupině, což Avengers dělali dokonale.

Sebevražedný oddíl má velkou řadu nedostatků. Tím hlavním je příběh trpící všemi neduhy prvních dílů. Scenáristovi a režisérovi zároveň Davidu Ayerovi trvá extrémně dlouho, než všechny hlavní postavy představí a nastíní jejich motivace.

Než je pak sesype na jednu hromadu, zbývá na samotnou záchranu světa již velmi krátký čas a vlastní příběh je dost chudičký. Totéž se stalo i u skvělých Strážců galaxie, kterým zachraňovaly čest především sympatie postav. To se však u Sebevražedného oddílu neděje. Všechny postavy jsou divákovi vlastně lhostejné, protože nemají velkou hloubku, když už se o ni tvůrci pokoušejí (jako v případě Deadshota ztělesněného Willem Smithem), činí tak extrémně stereotypním způsobem. V důsledku Sebevražednému oddílu divák nefandí a zároveň si každou vteřinu říká, že by zajímavější film vznikl tím, že by vyhrál záporák.

To platí pro všechny postavy a scény až na vychýlenou love story Harley Quinnové a Jokera, která se celým filmem různě prolíná s hlavním příběhem. Právě jejich společné (i samostatné) scény jsou excelentní – bizarně až psychedelicky natočené, často zvrácené, surové a při vší filmařské stylizovanosti syrové. Při jejich snímání si Ayer vypůjčil excentrický styl australského režiséra Baze Luhrmanna (Moulin Rouge, Velký Gatsby) nebo třeba loňského hitu Šílený Max: Zběsilá cesta.

Ostatně právě jako veleúspěšný akční film Sebevražedný oddíl mohl dopadnout. Postavy by však musely být opravdovými renegáty, musely by mít regulérního soupeře, a nikoli dva polobohy, kteří prohrají neznámo proč, a atmosféra filmu by musela být o poznání osudovější. Tak snad to u dvojky dopadne lépe, Warneři se této série jistě jen tak nevzdají.

Sebevražedný oddíl
(komiksový, USA, 123 minut)
Režie: David Ayer
Hrají: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis
Hodnocení: 50 %