Akta Pentagon: Skrytá válka je výchovné novinářské drama ze starých časů

Akta Pentagon

Akta Pentagon Zdroj: Vertical Ent.

Steven Spielberg komentuje Trumpovu administrativu pomocí příběhu o statečných novinářích a statečné majitelce novin. Poctivě natočená novinka Akta Pentagon: Skrytá válka ovšem pro dnešek působí až moc nostalgicky.

Novinka Stevena Spielberga Akta Pentagon: Skrytá válka, kterou stačil natočit během práce na své ještě novější novince Ready Player One, je na jednu stranu aktuální - určitě dost na to, aby jí americké filmová akademie udělila oscarovou nominaci za nejlepší film. V jejím centru stojí žena, jež se po letech přehlížení učí nebát vlastních rozhodnutí.

K tomu se skutečný příběh novinářů z deníku Washington Post, kteří se v červnu 1971 odvážili publikovat tajné dokumenty o tom, jak americká vláda lhala veřejnosti o šancích své armády ve Vietnamu, vyjadřuje k postoji současného prezidenta USA k žurnalistům. Spielberg se netají tím, že po přečtení scénáře cítil, že tuto kritiku sexismu a oslavu boje za svobodu tisku musí vyprávět právě nyní.

Na druhou stranu Akta Pentagon, jež mají kromě té pro nejlepší film už jen jednu další oscarovou nominaci pro spolehlivě dobrou Meryl Streepovou, působí jako vzpomínka pamětníka. Odvyprávěná dynamicky, kultivovaně a poctivě, ale taky se zdviženým prstem poučování a nostalgickým zahleděním na profesi, která se už zásadně proměnila.

Spielberg do hlavních rolí majitelky novin Kay Grahamové, která se vlivem okolností mění z oblíbené hostitelky v důstojnou šéfku, a zapáleného šéfredaktora Bena Bradleeho obsadil americké herecké ikony Meryl Steepovou a Toma Hankse. Hlavně oni dva pak v druhé polovině přednášejí projevy jasně vysvětlující americké hodnoty, jež je třeba dnes opět chránit.

Možná kdyby se Spielberg nechtěl pomocí této vzpomínky na Nixonovu vládu, kterou dokázali právě reportéři Washington Post ukončit, tak hlasitě a naléhavě vyjadřovat k dnešku, vyšel by mu film, jehož oscarová nominace by nevypadala jako vyjádření souhlasu s obsahem. Drama, jehož scénář narychlo přepsal Josh Singer, osvědčený vyrovnanějším i emotivnějším novinářským dramatem Spotlight, dlouho ubíhá jako poutavá ač nepřekvapivá rekonstrukce, sledovaná kamerovými jízdami Janusze Kamińského.

Jakmile dojde k rozhodnutí akta Pentagon publikovat, rozjedou se rotačky v tiskárně a drama se zastaví. Hrdinové začnou pronášet rady, hudba Johna Williamse začne vyhrávat patos a pohled na dřívější chod novin obalí nostalgie, která mezi digitální současnost a analogovou minulost umístí clonu. Pointa s vloupáním do budovy Watergate natočená jako upoutávka na snímek Všichni prezidentovi muži zajišťuje happy end skoro jako z pohádky.

Pokud se Tom Hanks stal novodobým Jamesem Stewartem, symbolem obyčejného slušného zodpovědného Američana, pak Spielberg ve filmech jako tento připomíná Franka Capru, se svou důvěrou v humanismus a důstojnost. A jako Capra, i on pak pro dnešek působí příliš decentně a staromódně.

Akta Pentagon: drama, USA 2017, 116 min

Režie: Steven Spielberg

Scénář: Josh Singer, Liz Hannahová

Hrají: Meryl Streepová, Tom Hanks, Sarah Paulsonová, Bob Odenkirk, Tracy Letts, Bruce Greenwood

Hodnocení: 60 %