Bosenský debut vzpomínající na válku ukazuje, proč by chlapi měli plakat

Chlapi nepláčou

Chlapi nepláčou Zdroj: Aerofilms

Chlapi nepláčou
Chlapi nepláčou
3
Fotogalerie

Komorní hraný debut bosenského dokumentaristy Chlapi nepláčou po úspěšném uvedení na karlovarském festivalu přišel do českých kin, jako působivá připomínka, jak překonat slepý nacionalismus. 

Balkánská válka je i po dvaceti letech v zemích bývalé Jugoslávie stále živá, což dokazuje nejen počet filmů, které se o ní stále točí. Bosenský režisér Alen Drljević, který v ní sám bojoval, o jejích důsledcích natočil už několik dokumentů, než se rozhodl věnovat traumatům vojáků a cestě k pochopení bývalých nepřátel.

Nejdřív opět formou dokumentu, když ale přijel do horského hotelu na terapeutické setkání veteránů, změnil plány a pojal nápad na svůj první celovečerní hraný film, Chlapi nepláčou.

Muži, kteří se sejdou v jednom hotelu po sezóně, ve filmu oceněném na karlovarském festivalu Zvláštní cenou poroty, zapláčou několikrát. Vytahování nejhorších válečných zkušeností před ostatními bolí, může však poskytnou i určitou katarzi – těm, kteří vydrží do konce a budou si ochotni přiznat, že ve válce trpěly všechny strany. A také divákům.

Drljević se jako dokumentarista drží realistického stylu, ve scénách terapie využívá ruční kameru s minimem střihu a nepoužívá válečné flashbacky, vše podstatné se dozvíme formou psychodramatu v rámci léčebných sezení. Do skupiny zamíchal veterány s herci, elitou ex-jugoslávské scény.

Jejich výrazné typy dostatečně odlišují mnoho stran složitého konfliktu, Bosňany, Chorvaty a Srby, muslimy i křesťany. Jejich herecké schopnosti dostatečně odhalí zranitelnost jejich často macho charakterů a pochyby za zprvu jasně proklamovanými tezemi o válce.

Snímek zůstává při všech emocích a slzách stále komorním dramatem, které si nevypomáhá zbytečně vyhrocenými scénami nebo sentimentem. Postupuje po krocích a na film o balkánské válce vede k nezvykle nadějnému konci.

Drljević hledá spolu s postavou charismatického slovinského psychologa způsob, jak se pohnout dál, jak překročit nenávist a slepý nacionalismus poznáním, co máme s druhými společného, ne čím se od nás liší. Není divu, že s tímto aktuálním sdělením a empatickým pohledem měli Chlapi nepláčou v Karlových Varech takový ohlas.  

Autorka je spolupracovnice redakce

Chlapi nepláčou
(drama, Bosna a Hercegovina/Slovinsko/Chorvatsko/Německo 2017, 98 min)

Režie: Alen Drljević
Scénář: Alen Drljević, Zoran Solomun
Hrají: Emir Hadžihafizbegović, Leon Lučev,
Izudin Bajrovic, Miralem Zupcevic
Premiéra: 5. 10.
Hodnocení: 80 %