Český Masaryk ve Lvech rozdrtil zahraniční Anthropoid

Masaryk

Masaryk Zdroj: Archív

Nejlepším filmem se stal Masaryk. Českého lva převzali z rukou Evy Zaoralové a Jiřího Bartošky Rudolf Biermann a Julius Ševčík.
Nejlepším filmem se stal Masaryk. Českého lva převzali Rudolf Biermann a Julius Ševčík.
Českého lva za Nejlepší režii získal Julius Ševčík za film Masaryk.
Českého lva za Nejlepší režii získal Julius Ševčík za film Masaryk.
Českého lva za Nejlepší scénář získal film Masaryk - cenu přebírali Petr Kolečko a Julius Ševčík.
8
Fotogalerie

Nejlepším filmem loňského roku se podle České filmové a televizní akademie (ČFTA) stalo biografické drama Masaryk o ministru zahraničí a synu zakladatele československého státu, prezidenta T. G. Masaryka. Film dostal na 24. předávání Českých lvů dvanáct cen. O jednu sošku tak překonal rekord snímku rovněž na historické téma – o sebevraždě Jana Palacha – Hořící keř Agnieszky Hollandové pocházející z roku 2013.

Vítězný snímek do běžné distribuce vstoupí tento čtvrtek – tedy na výročí dne, kdy Jan Masaryk 9. března 1948 nedlouho po komunistickém převratu za nevyjasněných okolností zemřel na následky pádu z okna Černínské- ho paláce. Zahraniční kritici přitom film s oficiální světovou premiérou na únorovém festivalu v Berlíně nijak zvlášť neocenili.

Drama o osobní i státnické krizi Jana Masaryka kolem událostí mnichovské dohody o odstoupení Sudet tehdejšímu Německu z podzimu roku 1938 získalo ceny za nejlepší film, scénář, kameru, masky, kostýmy, scénografii, hudbu, zvuk a střih. Českého lva získal také režisér Julius Ševčík a herci, kteří ztvárnili hlavní role – Karel Roden jako Jan Masaryk a Oldřich Kaiser jako tehdejší prezident Edvard Beneš.

„Nebylo to jednoduché. Hrábli jsme si s Juliem, herci i kolegy na dno. Pro mě je na tom filmu nejdůležitější, že jde o naše společné dějiny, ať se nám to líbí nebo nelíbí. Přeju si, aby se to už nikdy neopakovalo,“ prohlásil při přebírání nejprestižnější tuzemské filmové ceny producent slovenské národnosti Rudolf Bierman.

Dvě ceny zbyly na drama o poslední popravené české vražedkyni Já, Olga Hepnarová, a to díky herečkám Michalině Olszanské v roli Olgy a Kláře Melíškové za roli Olžiny matky. Drama Anthropoid režiséra Seana Ellise o atentátu na Reinharda Heydricha nominované dvanáctkrát vyšlo stejně jako drama Jana Hřebejka Učitelka s devíti nominacemi naopak zcela naprázdno.

Historické výsledky Českých lvůHistorické výsledky Českých lvů|E15

Miroslav Janek si po Ceně české filmové kritiky odnesl i lva za dokument Normální autistický film. Televizní kategorie pak vyhrály dva projekty – drama o hilsneriádě Zločin v Polné, v němž si Karel Roden zahrál pro změnu budoucího prezidenta T. G. Masaryka, a detektivní seriál Pustina z produkce středoevropské HBO.

Pro čestnou cenu za mimořádný umělecký přínos českému filmu si přišli Eva Zaoralová s Jiřím Bartoškou – tedy dvojice, která v devadesátých letech oživila letitý karlovarský filmový festival. Cenu Magnesia pro nejlepší studentský film získal titul Kyjev Moskva.