Divadelní hit Frankenstein opět k vidění v českých kinech

Verzi s Jonnym Lee Millerem v roli monstra a Benedictem Cumberbatchem jako Frankensteinem uvidí čeští diváci dnes vůbec poprvé

Verzi s Jonnym Lee Millerem v roli monstra a Benedictem Cumberbatchem jako Frankensteinem uvidí čeští diváci dnes vůbec poprvé

Tři měsíce vyprodáno, žeň cen pro oba hlavní představitele – Frankenstein, který se v londýnském Národním divadle hrál loni na jaře, se stal hitem. Natolik, že dav jeho fanoušků si četnými žádostmi o vydání inscenace na DVD, které kvůli autorským právům není možné, domohl alespoň opakování filmového záznamu natočeného pro projekt divadelních přenosů do kin NT Live. Dokonce dvou záznamů.

Hra proslula tím, že režisér Danny Boyle najal dva herce, Jonnyho Lee Millera a Benedicta Cumberbatche, aby se střídali o role vědce a jeho výtvoru. Fantastický projekt se promítá i v Praze, dnes ve vyprodaném kině Atlas, 10. a 21. července hru uvede Bio Oko.

Šílenství kolem Frankensteina nelze vysvětlit jen Cumberbatchovou popularitou, již získal po odvysílání moderní verze Sherlocka Holmese, v níž se Cumberbatch představil v titulní roli geniálního, avšak zcela asociálního detektiva. Představení, kvůli němuž se oskarový Boyle, režisér Trainspottingu či Milionáře z chatrče, vrátil po letech k divadlu, strhává samo o sobě. Scénou využívající řady možností největšího jeviště Národního divadla, světelnými efekty, dokonalou maskou monstra zoškliveného jizvami. Obdivuhodná je i Boylova koordinace toho všeho. Zaráží jen fakt, že přes něj prošel ochotnický výkon George Harrise v roli Frankensteinova otce. Ten bude českého diváka rozptylovat i svou „dobově nevhodnou“ barvou pleti, kterou casting v britském divadle obvykle ignoruje.

Příběh o arogantním vědci, který z mrtvol stvořil monstrum, pochází z gotického románu Mary Shelleyové. Scenárista Nick Dear ale knihu slavnou víc zápletkou než literární kvalitou převyprávěl lépe a z pohledu monstra. To se tu stalo smutně dojemným antihrdinou, stvořením bolestně toužícím po přijetí. To mu však odepírá i jeho stvořitel, Victor Frankenstein. Muž tak zahleděný do svého génia, že ho nenapadlo stvořit život bez pomoci vědy, zato s pomocí své milující, laskavé snoubenky. Dearova verze směřuje k srdceryvné tragédii i s pomocí humoru a vyzdvihuje témata o nelítostnosti mocných, tíze opuštěnosti či původu zla. Stvoření se zrodí jako nevinná inteligentní bytost, která se na začátku hry učí ovládat své končetiny a mluvit. Postupně od lidí zjistí i jak se mstít, ubližovat a lhát.

Obsazení herců do obou rolí zdůrazňuje osudové propojení hrdinů, mezi nimiž není jen jedno monstrum. Fascinující výkony Cumberbatche a Millera, v roli stvoření i mimořádně fyzické, nevšední představení završují a zároveň ze skvělé hry dělají opravdu nezapomenutelný zážitek.

Marry Shelleyová, Nick Dear: Frankenstein Národní divadlo Londýn
Režie: Danny Boyle
Hrají: Benedict Cumberbatch, Jonny Lee Miller
Záznam 25. června v kině Atlas, 10. a 21. července v Bio Oko
Hodnocení: 90 %

Autorka je spolupracovnicí redakce