Do Česka přijedou světoví architekti, konference ale upozorňuje i na genderovou nerovnost

Stavba z dílny Studia Gang, která zdobí chicagskou zoo.

Stavba z dílny Studia Gang, která zdobí chicagskou zoo. Zdroj: Profimedia.cz

Architektka Jeanne Gang.
Pohled na kampus chicagské univerzity od Studia Gang.
3
Fotogalerie

Jak bude vypadat bydlení pro příští generaci? O tom bude mluvit na červnové konferenci reSITE 2018 v Praze mimo jiné také renomovaná americká architektka Jeanne Gang. Organizátoři však usilují o to, aby se v oboru prosazovalo ještě více žen. Designérkám, architektkám, ale i starostkám a investorkám proto nabízejí vstupenky se 70procentní slevou. Partnerem konference je deník E15.

Tato cenová akce má vyvážit genderovou nerovnost v architektuře a na radnicích. Hlavním tématem konference je ovšem nedostupnost bydlení. Ta nepředstavuje problém jen v Praze, ale i ve všech velkých městech na světě. "Není tajemstvím, že čím jsou města atraktivnější, tím méně dostupnými se stávají. A dostupnost bydlení a toho, co z městského životního stylu si můžeme dovolit, nejsou jedinými výzvami,” říká předseda konference Martin Barry.

Kromě chicagské zakladatelky Studia GANG Jeanne Gang přijede také mexický architekt Michel Rojkind, jehož zařadil Wallpaper magazine mezi „150 hybatelů, narušitelů a tvůrců, kteří přetvořili svět v posledních 15 letech". Mluvit také bude profesor z London School of Economics (LSE) Richard Burdett nebo profesor architektury a urbanismu MIT Rafi Segal.

„Letos se reSITE zaměří na spojitosti bydlení a kvality života a úplně nové způsoby soužití ve městech. Budeme řešit dostupnost bydlení a ukazovat příklady kulturních a architektonických projektů, jež pozvedávají náš životní styl. Spolu s hostujícím kurátorem, autorem Gregem Lindsayem, budeme definovat nové cesty, jak ve městech žít a fungovat – něco jako teorii relativity pozitivní změny v městském prostoru,” doplňuje Barry.

Tvůrci a architekti se sejdou 14. a 15 června v pražském Fórum Karlín. Organizátoři počítají s tisícovkou návštěvníků.