Druhý Kingsman si zachoval přednosti prvního dílu, nenabídne však příliš nového

Kingsman: Zlatý kruh

Kingsman: Zlatý kruh Zdroj: Entertainment Weekly

Matthew Vaughn se vrátil ke své stylové špionážní komiksové akci Kingsman a natočil pokračování Zlatý kruh, které ale nenabízí zase nic moc nového.

Režisér poprvé ve své kariéře natočil druhý díl svého stěžejního díla a nezvládl to o moc lépe než většina ostatních. Akce Kingsman: Zlatý kruh podobně jako první mise mladíka Eggsyho v supertajné superstylové superorganizaci kombinuje komiksové násilí natočené pokaždé epicky, se zběsilými střihy, úhly a zpomalovačkami a zrychlovačkami, s cynickým humorem, sprostým slovíčky, popkulturními odkazy, sebevědomím i s kusem patosu.

V jiné verzi bylo možné všechno vidět v jedničce s podtitulem Tajná služba – psychoticky veselý padouch, který zaútočí na lidi z celého světa, tupí politici, celebrita v ohrožení (nepřehlédnutelný Elton John), technické hračky, mise připomínající ty bondovské ze sedmdesátých let.

Vrátil se dokonce i agent v podobě známého britského herce Colina Firtha, o němž bylo možné si až do prvního plakátu a traileru myslet, že v jedničce zemřel. Vysvětlení, proč ne, působí tak směšně, že je těžké se poté bát o kohokoliv.

Kingsman obývá svět, kde se teď už může stát naprosto cokoliv a zároveň už skoro nic z toho nedokáže překvapit. Vaughn prostě pokračuje ve stylu prvního filmu, který po světě utržil v kinech 414 milionů dolarů. Při 141 minutách to už ale jen není taková zábava, i když se na pohledné vycvičené všehoschopné agenty v elegantním prostředí a v dokonale padnoucích oblecích pořád vcelku příjemně dívá. Z filmu, který chtěl do akčního žánru vrátit zase humor a nadsázku, se však stal seriál, který je možné sledovat z nostalgické setrvačnosti, hlavně proto že diváci mají rádi jeho hrdiny.

Podívejte se na trailer ke snímku

Je jen dobře, že tu stále hraje sympatický, ač trochu bezbarvý Taron Egerton a šarmantní Mark Strong, kteří se po vyhlazení britských Kingsmen musejí spojit s americkou organizací podobného typu. K ní patří i Channing Tatum nebo Jeff Bridges, nejvíc prostoru ale dostane hvězda Hry o trůny Pedro Pascal.

Zábavnější postava je nicméně bezohledný a přímočarý americký prezident – politická satira tu supluje metakritiku žánru z jedničky. Jakkoliv si Kingsman myslí, že zůstal cool a nad věcí, dost to přehání s patosem, a kvůli jeho hollywoodské nestřídmosti a tendenci se opakovat jde jen o lehce nadprůměrnou popcornovou zábavu. Což je od tvůrce filmů Hvězdný prach a X-Men: První třída docela zklamání.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Kingsman: Zlatý kruh

(akční, V. Británie/USA, 141 minut)
Režie: Matthew Vaughn
Hrají: Taron Egerton, Mark Strong, Julianne Mooreová, Colin Firth
Hodnocení: 60%