Epstein a Hollandová chystají film o léčiteli

Agnieszka Hollandová

Agnieszka Hollandová Zdroj: Isifa.com

Producentky tuzemského nejvíce komerčně úspěšného filmu v historii, pohádky Anděl Páně 2, připravují nový film. Jmenovat se bude Šarlatán a na základě scénáře Marka Epsteina jej bude režírovat Agnieszka Hollandová.

Šarlatán vzniká ve společnosti Marlene Film Production Svatky Peschkové a Šárky Cimbalové, koprodukčně se na něm hodlá podílet Česká televize. „Je to velmi krásný a velmi originální scénář. Dostávám hodně scénářů, hlavně od amerických produkcí, ale nejen od nich, a dlouho jsem nečetla něco, co by mě jako filmaře tak zaujalo jako scénář Marka Epsteina,“ uvedla Hollandová s tím, že samotné natáčení by mělo začít letos nebo na začátku příštího roku.

„Příběh Jana Mikoláška je v jistém smyslu fantastický, a tím možná až neuvěřitelný,“ říká Epstein. Mikolášek, jenž žil v letech 1887 až 1973, byl mnohými i známými osobnostmi považován za úspěšného léčitele. Jiní jej ale považovali za šarlatána – odsud pak pochází název fimu.

„Nese však v sobě znaky základního lidství – vnitřního boje dobra se zlem, zakódované v každém z nás. Na jeho osudu je možné demonstrovat, jak neměnný a zároveň výlučný je vztah k výjimečným jedincům a že veskrze všechny systémy se těchto samorostů pokoušejí využít a posléze je zahubit,“ uvedl Epstein.

Projekt byl již nyní vybrán ze 323 uchazečů z celého světa mezi dvacet oficiálních titulů, které budou prezentovány v rámci koprodukčního trhu na letošním Berlinale. Za čtrnáct let jeho existence je Šarlatán šestým českým titulem, který byl vybrán.