Luxusní edice Nevermind ukazuje punkovou tvář Nirvany

Slavný obal. Fotografie z obalu Nevermind ve své době vzbudila kontroverze kvůli nahotě miminka.
Cobain tehdy uvedl, že koho pobuřuje tento obal, je nejspíš
skrytý pedofil

Slavný obal. Fotografie z obalu Nevermind ve své době vzbudila kontroverze kvůli nahotě miminka. Cobain tehdy uvedl, že koho pobuřuje tento obal, je nejspíš skrytý pedofil Zdroj: repro E15

Jen málo alb v devadesátých letech ovlivnilo zároveň popovou i undergroundovou kulturu tak jako Nevermind od Nirvany. K 20. výročí vydání alba (připadlo na 24. září) nyní vychází několik rozšířených edicí, které jsou zajímavým doplněním všech okolností vydání alba a jsou docela cenným příspěvkem k plastičtějšímu poznání fenoménu Nirvana.

V první řadě sběratele potěší rozsáhlá kolekce B-stran singlů, které k Nevermind vyšly. Nervní Even In His Youth, drásavá Aneurysma, D7, ty vše odkazují k punkové větvi kořenů aberdeenské trojice. Ještě větší cenu má však druhý disk, který obsahuje mimo jiné cvičné nahrávky ze Smart Studio producenta Butche Viga z dubna 1990. Legendární skladby jako In Bloom, Lithium, Breed, Polly zde ještě nedoznaly zásahů slavného zvukového inženýra Andyho Wallace, který Nevermind dodal energičnou těžkotonážnost, a zní v původní, syrově punkové podobě s vlivy Pixies nebo Black Flag.

Skuteční fajnšmekři si pak mohou pořídit Super Deluxe Edition, která navíc obsahuje pracovní mixy Butche Viga a záznam živého koncertu v Paramount Theatre v Seattle z podzimu 1991. Tedy z doby, kdy Nirvana ještě nebyla tak populární a kdy mladé dívky na koncertech neházely po Kurtovi Cobainovi menstruační tampony. Samozřejmě nelze pominout komerční aspekt podobných počinů, i tak má rozšířené vydání kultovní desky Nevermind po dvaceti letech svůj smysl.

Nirvana: Nevermind

(Deluxe Edition)
Vydavatel: Geffen / Universal, 2011
Hodnocení: 70 %