Měsíc Jupitera: Maďarské drama je vizuální lahůdkou. Očekávání však nenaplní

Měsíc Jupitera

Měsíc Jupitera Zdroj: Aerofilms

Měsíc Jupitera
2
Fotogalerie

Maďarská alegorie Měsíc Jupitera nesourodě ale vizuálně podmanivě vypráví o uprchlíkovi, který umí létat, a lékaři, který na tom chce vydělat.

Jako jeden z posledních loňských soutěžících o Zlatou palmu v Cannes se do českých kin dostává maďarská alegorie Měsíc Jupitera. Natočil ji Kornél Mundruczó, který právě v Cannes prorazil s filmem Bílý Bůh. V něm drama vyhozeného psího křížence nabídlo mj. kritiku netolerance a krutosti. V novince slouží příběh mladého syrského uprchlíka v Maďarsku jako kritické zamyšlení nad současnými evropskými postoji.

Ostatně už úvodní titulky vysvětlí, že onen měsíc Jupitera, na němž jsou nejvhodnější podmínky k životu, se jmenuje Evropa. Mudruczó kromě společensko-politického podtextu zesílil i prvky magického realismu. Syřana Aryana v poutavě jemném podání maďarského herce Zsombor Jéger v úvodním dramatickém útěku za hranice bez milosti zastřelí maďarský policista. Mladík tím získá schopnost vznášet se, která mu může pomoct ke svobodě.

Měsíc Jupitera si ale ještě víc všímá maďarského lékaře s neuspořádaným životem, jenž na uprchlících vydělává. Tohoto zástupce typu unaveného hrdiny na scestí, jehož osud donutí srovnat si hodnoty, hraje Gruzínec Merab Ninidze, charismaticky, ale slyšitelně (a rušivě) nadabovaný. Režisér opět mixuje několik žánrů, méně úspěšně než v Bílém Bohovi, možná proto, že všechny bere víc vážně. Střední část působí méně napínavě, než by chtěla, což diváckému zážitku vadí víc než neprůzračnost použitých metafor.

Snaha o jejich interpretaci může zabavit víc než nerovnoměrně a někdy stereotypně poskládaný příběh, v němž jsou uprchlíci moc hodní i moc zlí, policie zahlazuje stopy po svých omylech a muži se neumějí omlouvat. Mudruczó, od něhož do českých kin dorazily i Šťastné dny a Projekt Frankenstein, se stále profiluje jako lepší režisér než scenárista, především když má po ruce mladého kameramana Marcella Reva, s nímž točil už Bílého Boha.

Měsíc Jupitera sleduje v poutavých dlouhých záběrech ruční kamery, která všemu dodává hypnotickou atmosféru, zvlášť když se čas od času obraz z šedivé uspěchané reality odpoutá do metafyzických výšek. V jediném záběru se odehraje i automobilová honička, která spolu s hotelovou přestřelkou film k závěru překlápí v pochybnou akci s teroristy.

Měsíc Jupitera nakonec příliš zatěžkávají jeho ambice a počet témat, k nimž se chce vyjadřovat. Jeho vizuální zpracování a herecké obsazení ho ale vznese nad průměr.

Měsíc Jupitera (drama, Maďarsko/Německo 2017, 123 min.)

Režie: Kornél Mundruczó
Scénář: Kornél Mundruczó, Kata Wéberová
Hrají: Zsombor Jéger, Merab Ninidze,
György Cserhalmi, Mónika Balsaiová, Sándor Terhes
Hodnocení: 60 %