Nápoj cascara: něco mezi čajem a kávou

Zdroj: Vu Minh Hieu

Jistě víte, že káva se zpracovává z kávových třešní. Tato třešeň má ale kromě kávového zrna i obal, tedy slupku. Málokdo ví, že i tato slupka má své využití. Osvěžující nápoj Cascara vás navrací do historie, kdy lidstvo ještě neznalo pražení kávy.

Jak se nápoj vyrábí?

Kávová zrna se oddělí od dužiny a následně suší. Pokud dužinu, chcete-li slupku, výrobce vhodně nezpracuje, použije se jako hnojivo. V opačném případě zase vznikne základ pro osvěžující nápoj. Jmenuje se stejně, cascara a historicky tu byla dříve, než pražená káva. V minulosti si lidé začali z tohoto ovoce (káva je skutečně ovoce) připravovat první nápoj připomínající dnešní kávu a nazvali ho cascara (španělsky cáscara – slupka, skořápka).

Samotnou cascaru vyrábí jenom jistá část producentů, její výroba totiž může být náročnější. Totiž, pokud se má z kávové třešně zpracovat, kromě kávového zrna i cascara, převážně se volí postup sušení celé kávové třešně. Po usušení se zrna oddělí od dužiny. Výsledná cascara pak vypadá jako sušené rozinky anebo skořápky od usušených plodů.

Nápoj si vyrobíte i doma

Dosušené slupky se mohou použít pro samostatný nápoj, který si můžete zakoupit jako sypanou směs a tu si doma zalévat horkou vodou. Několik specializovaných pražíren a kaváren po celé republice vám tento nápoj také nabídne již hotový. Jednou z nich je například malá pražírna Made In Coffee, v Celetné ulici, v srdci hlavního města.

Mnoho odborníků se shoduje, že cascara kofein neztrácí, dokonce navíc obsahuje i více vitamínů a prospěšných antioxidantů. Nabudí tělo a pomůže s koncentrací, třeba během pracovního dne. Pokud se tedy právě teď nedokážete rozhodnout, jestli si dát kávu anebo čaj, cascara je pro vás tou správnou volbou.