Národní muzeum se na pět let uzavře veřejnosti

Národní muzeum, Budova federálního shromáždění

Národní muzeum, Budova federálního shromáždění

Už 7. července bude naposledy před generální rekonstrukcí otevřena historická budova Národního muzea v Praze (NM), kterou poznaly celé generace návštěvníků. Oprava začne v prosinci a potrvá pět let. Zájemci mohou využít i nadcházejících státních svátků, mají poslední možnost na prohlídku budovy i expozic, které už nikdy nebudou vypadat tak, jak se představují návštěvníkům dnes.

„To, že se uzavře historická budova, však neznamená, že nebudeme mít co nabídnout. Národní muzeum má i další pražské i mimopražské objekty - v Praze deset a mimo Prahu dalších šest,“ řekl generální ředitel NM Michal Lukeš. Za důvod rekonstrukce označil havarijní stav objektu, který nikdy nebyl významněji opravován. Přitom ho poškodily i dva vojenské útoky v letech 1945 a 1968.

„Cílem náročné rekonstrukce je zachránit významnou národní kulturní památku a proměnit ji v moderní muzejní objekt,“ dodal. Díky uvolněným prostorám v historické budově a propojení s novou budovou NM rozšíří muzeum výstavní prostory v centru Prahy na dvojnásobek, tedy 11 300 metrů čtverečních. Návštěvníci tak uvidí i unikátní sbírkové předměty dosud ukryté v depozitářích. Historická budova, kde je do 7. července otevřena výstava Staré pověsti české, bude definitivně uzavřena o den později, kdy začne demontáž trvalých expozic.

Realizace stavby je plánována od prosince do června 2015. Jen náklady na balení a stěhování si vyžádají přes 90 milionů korun. Celkem bude rekonstrukce podle Lukeše stát včetně rekonstrukce a vybavení depozitářů, částečných úprav nové budovy, vlastní stavby, restaurátorských prací a nových expozic 4,5 miliardy korun.

Už začátkem loňského roku byly zahájeny projektové práce včetně výstavby spojovací chodby mezi historickou a novou budovou muzea. Zároveň probíhá úprava a vybavování mimopražských depozitářů, balení a stěhování sbírek.

Nové Národní muzeum bude mít bezbariérový přístup i kavárnu

Rekonstrukce by měla z muzea udělat moderní budovu. Podle Lukeše budou všechny prostory bezbariérové, z vestibulu návštěvníci sejdou do nových prostor v suterénu, tvořeného šatnami a sociálním zázemím. V přízemí jim bude k dispozici v levém zastřešeném nádvoří muzejní kavárna, obchod a dětský koutek. Zastřešené nádvoří po pravé straně budovy nabídne stálou expozici, kde budou zavěšeny velkorozměrové exponáty, případně vzácné sochy a monumenty ze sbírek muzea. V přízemí budou krátkodobé výstavy v pěti výstavních sálech o celkové ploše přes tisíc metrů a přednáškové sály.

Pantheon v prvním patře bude i nadále připomínat významné muže a ženy české vědy, společenského života a umění. Ve zbývajících sálech naleznou návštěvníci první část nové stálé expozice, ve druhém patře interaktivní centrum pro studenty a mládež. Na závěr prohlídky bude možno vystoupat do kopule s pohledem na panorama historického centra a Pražského hradu.

Výtahy do druhého suterénu zavedou návštěvníky ke spojovací chodbě doplněné o multimediální efekty, kudy projdou do sousední nové budovy Národního muzea. Zde bude pokračovat stálá expozice, budou se zde konat, výstavy, koncerty a další kulturní akce.