Nový film Jana Svěráka jde do kin v srpnu, dějově předchází Obecné Škole

Po strništi bos

Po strništi bos Zdroj: Bioscop

Po strništi bos
Po strništi bos
Po strništi bos
Po strništi bos
Po strništi bos
17
Fotogalerie

Dvacet šest let po uvedení Obecné školy Jana Svěráka přijde v srpnu do kin snímek Po strništi bos, který původnímu filmu dějově předchází.

Režisér Jan Svěrák dokončil svůj devátý celovečerní film Po strništi bos. Příběh malého Edy, který se za války musel přestěhovat s rodinou na venkov a najít si nové kamarády, je přitom do značné míry založen na vzpomínkách režisérova otce a scenáristy Zdeňka Svěráka.

Příběh ve filmu začíná v roce 1943 a končí osvobozením v květnu 1945. Dějově tak snímek, jenž bude mít v tuzemských kinech premiéru 17. srpna, předchází jejich slavné Obecné škole z roku 1991, která se naopak odehrává těsně po válce a rovněž zachycuje dětství Zdeňka Svěráka. „Je to lyrický film. Stejně veselý jako Obecná škola, ale možná ještě lyričtější,“ porovnal oba filmy Jan Svěrák.

Film Po strništi bos vznikl podle stejnojmenné knihy Zdeňka Svěráka, ve které vzpomíná na své dětství, rodiče i prarodiče. „Přeorávka knihy je taková, že jsem se musel smířit s tím, že to nebudou dějiny mé rodiny, ale bude to jinak,“ uvedl Zdeněk Svěrák.

Příběhy některých postav se tak ve filmu spojují v jednu osobu, jiní zase prožívají zcela odlišné věci, než se staly ve skutečnosti. „Trvalo mi dost dlouho, než jsem se smířil, že máme vyrobit „jinou“ pravdu. Ale ve filmu to tak musí být,“ dodal.

Podívejte se na trailer k filmu

Video placeholde
Po strništi bos • Bioscop

Hlavní roli Edy ztvárnil Alois Grec, jeho rodiči jsou Tereza Voříšková a Ondřej Vetchý. Dále se objeví v roli přísného dědy Jan Tříska, další role obstarali Oldřich Kaiser, Petra Špalková či Viera Pavlíková. K vidění bude i Zdeněk Svěrák, jenž dostal menší roli ředitele školy.

Film se natáčel zejména ve Slavonicích a v nedaleké Nové Vsi, neboť díky památkovému statusu Slavonic bylo snazší z nich vytvořit městečko z doby druhé světové války.