Paramount a Warner Bros. se vzdalují ostatním studiím

Harry Potter

Harry Potter

Hollywoodská studia Paramount a Warner Bros. díky úspěchu třetích Transformerů a posledního Harryho Pottera utekla konkurenci. V amerických kinech jejich letošní snímky utržily více než miliardu dolarů, což se letos dalším studiím z takzvané velké hollywoodské šestky nepodařilo.

K 31. červenci první příčku mezi studii stále drží Paramount, jehož snímky podle serveru boxofficemojo.com utržily 1,327 miliardy dolarů, což představuje 21,4procentní podíl z celkových tržeb kin. Ty dosáhly 6,2 miliardy dolarů. Společnosti Warner Bros. na druhou příčku stačily tržby 1,136 miliardy (18,3procentní podíl). Další studia mají pak velkou ztrátu; třetí je Universal (787,6 milionu dolarů – 12,7 procenta). Na posledním místě z velké šestky je 20th Century Fox, loni jeden z hlavních tahounů díky Avataru. Letos ale jeho filmy doposud utržily pouhých 572,5 milionu dolarů a jeho podíl klesl na 9,2 procenta.

Harry Potter miliardářem

Světové tržby snímku Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 pokořily hranici jedné miliardy. Stalo se tak po devatenácti dnech v kinech, čímž druhá Relikvie smrti vyrovnala rekord snímku Jamese Camerona Avatar. Poslední Harry Potter se navíc stal nejvýnosnějším filmem celé ságy.