Pochmurné Goyovy vize na Kampě

Ilustrace od Francisca Goyi, ilustrační foto

Ilustrace od Francisca Goyi, ilustrační foto

Museum Kampa si s Národní galerií prohodily své výtvarné skvosty. Kampa se na tři měsíce rozloučila se svým souborem Kupkových abstraktních obrazů a kreseb. Jejich místo ihned obsadily Goyovy vize, soubor leptů a akvatint proslulého španělského malíře a grafika. Čtyři grafické cykly přitahují na Kampu hlavně cizince. Je škoda, že české návštěvníky nechává výrazně emočně nabitá výstava spíše chladnými.

Expozice je architektonicky čistá, přehledná, ale také temná. Grafiky vyžadují zatemnění a úpravu teplotní cirkulace, proto je výsledný efekt expozice ponurý. I když jsou všechny vystavené grafiky monochromní, vyzařují mnoho barevnosti, jež se zrcadlí ve vtipných scénách a v mistrovském grafickém umu. Negativa se s pozitivy sjednocují a vytvářejí atmosféru, jež je hodna vyobrazených motivů.

Kurátor výstavy Jiří Machalický uvádí, že „výstava na Kampě má svůj jasný důvod. Může tu dojít k zajímavé konfrontaci mezi progresivním uměním 20. století a tvorbou jednoho ze zakladatelů moderní grafiky“. Zmíněnou konfrontaci spatřujeme hlavně v aktuálnosti témat Goyových vizí, které mohou čile konkurovat těm dnešním.

Cykly Rozmary (Caprichos), Přísloví (Proverbios), Hrůzy války (Los desastres de la guerra) a Býčí zápasy (Tauromachie) představují zhuštěný výběr z Goyova pozdního tvůrčího období. Postupně ztrácel zrak, což se promítá do výrazu i do výběru motivů – jako například bláznovství ve všech možných podobách ze souboru Přísloví, který otevírá celou expozici. Na leptu Bláznovství ze strachu návštěvník může objevit detailní zpracování strachu, které vykukuje z rukávu shrbeného muže s kápí na hlavě.

Groteskně dramatické vize nás přivádí k dílu grafika Alfreda Kubina, jenž svými příšerami obohatil svět zloby, zášti a válek. V Rozmarech a v Příslovích je zakomponována absurdita i nadsázka. Jak dokazují Goyovy vize ve srovnání například s dílem Karla Nepraše, grotesknost je aktuální vždy, bez ohledu na dobu či národnost autora. I proto Goyovy vize v Museu Kampa stojí za pozornost.

Goyovy vize Museum Kampa Výstava trvá do 30. září.