Poslední Harry Potter překonal miliardu dolarů za 19 dní

Celosvětové tržby snímku Harry Potter a Relikvie smrti – část 2, který je posledním dílem nejvýdělečnější filmové řady všech dob, pokořil hranici jedné miliardy. Stalo se tak po devatenácti dnech v kinech, čímž druhá Relikvie smrti vyrovnala rekord snímku Jamese Camerona Avatar. Zároveň tržby snímku překonaly první díl ságy (Harry Potter a Kámen mudrců), a film se tak stal nejúspěšnější částí vůbec.

Podle specializovaného serveru boxofficemojo.com se severoamerické tržby druhé Relikvie smrti po víkendu vyšplhaly na částku 318,5 milionu dolarů, čímž se stal poslední Potter nejúspěšnějším dílem ságy v USA. Neamerické tržby pak dosáhly cifry 690 milionů. Celkové dosavadní hrubé tržby posledního Pottera tak dosáhly 1,009 miliardy dolarů, což snímek aktuálně řadí na osmou příčku historických tabulek hrubých tržeb bez zohlednění inflace. První nadále zůstává Avatar s tržbami 2,8 miliardy dolarů.

A poslední Potter není ani nejúspěšnějším filmem letošního roku, kterým zatím stále zůstávají poslední Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (1,033 miliardy dolarů). Vzhledem k tomu, že je Potter v kinech teprve třetí týden, je pravděpodobné, že se alespoň dočasně stane nejúspěšnějším filmem roku 2011.