Praha a Brno přivítají filmy o sexuálních menšinách

Diváci v kině.

Diváci v kině. Zdroj: Profimedia

Letos již potřinácté se představí filmový festival sexuálních menšin Mezipatra. V listopadu nabídne divákům přes stovku filmů včetně dokumentů, krátkých filmů či pohádky. Ústředním motivem letošního ročníku bude téma moci, manipulace a šílenství.

„Moc různých institucí, moc zkostnatělých sociálních struktur a moc médií určuje i manipuluje nás i naši společnost. Protest proti systému moci se táhne jako červená nit dějinami boje sexuálních menšin za jejich práva. Právě příslušníci menšin byli v minulosti označováni jako nemocní a šílení,“ vysvětlila téma letošního ročníku programová ředitelka Lucia Kajánková.

Čtyři pětiny z těchto filmů zažijí v České republice premiéru. Otvíracím filmem, který festival v pražské Lucerně zahájí, se stane romantická road movie Místy oblačno. Snímek pojednává o dvou důchodkyních, které se rozhodnou zpečetit svoje jednatřicet let trvající soužití v Kanadě. Mezi hosty festivalu zavítá tvůrce tohoto snímku, režisér Thom Fitzgerald.

Program nabídne i přednášky

Diváci mohou na plátně shlédnout také některé filmy z festivalů v Cannes a Torontu. Právě tam se představilo drama Neodcházej a film Za zdmi. Zájemce o dokumenty čeká film o ochraně lidských práv v Ugandě, kde místní zákonodárci projednávali návrh zákona, který počítá s trestem smrti pro homosexuály. První projednávání tohoto zákona si v roce 2009 vysloužilo velký nesouhlas mezinárodního společenství.

Jako již tradičně, doplní festival též cyklus několika přednášek, které se budou věnovat například sociálním sítím nebo comicsům. „Festival prošel za dobu své existence zásadní proměnou. V roce 2000 se parta nadšenců v Brně rozhodla uspořádat festival queer filmu, který se tehdy jmenoval Duha nad Brnem. Později se festival přesunul do Prahy a dosud jej navštívilo 95 tisíc diváků a divaček. Z průzkumu publika posledních ročníků vyplývá, že mezi návštěvníky je vyrovnaný podíl heterosexuálů a homosexuálů. I to nás motivovalo změnit podtitul z 'gay a lesbický' na 'queer' filmový festival,“ řekla online deníku E15 Anna Voňavková z organizačního týmu.

Na své si přijde Praha i Brno

Festival odstartuje 8. listopadu v pražském kině Lucerna a potrvá do 14. listopadu. Filmy a přednášky doplní též hudební vystoupení a tématické párty. Od 16. do 22. listopadu se akce přesouvá do Brna, kde bude vyhlášena divácká cena. Vybrané festivalové snímky pak zavítají v rámci filmových ozvěn i do Ostravy a Olomouce. Kompletní program najdete na stránkách festivalu www.mezipatra.cz.

Radim Špaček: Místo Hollywoodu jsem si zamiloval Bollywood

Organizátoři doufají, že se jim stejně jako loni i letos podaří do filmových sálů přilákat 10 tisíc diváků. „Všichni, kdo se na organizaci festivalu podílejí, na něm pracují dobrovolně. Každý z nás si musí umět dobře zorganizovat vlastní čas a skloubit práci na festivalu se studiem nebo zaměstnáním. Festival vzniká s opravdu minimálním rozpočtem. Nejvíc by nám při jeho přípravě pomohli tématem a naší prací zaujatí sponzoři,“ dodává Anna Voňavková.