Před 20 lety zemřel frontman skupiny Queen Freddie Mercury

Freddie Mercury

Freddie Mercury

(VIDEO) Extravagantní, nespoutaný a nesmírně talentovaný. To byl Freddie Mercury, frontman rockové skupiny Queen, který zemřel na AIDS přesně před dvaceti lety.

Mercury, vlastním jménem Farookh Bulsara, se narodil 5. září 1946 na ostrově Zanzibar. Dětství prožil v Indii, v sedmnácti se s rodinou přestěhoval do Anglie, kde studoval design na umělecké škole v Ealingu.

V roce 1969 se Mercury seznámil s kytaristou Brianem Mayem a bubeníkem Rogerem Taylorem. Tihle dva, ještě s Timem Staffelem, založili v roce 1970 kapelu Smile. Po dobrém začátku se ale kapele moc nedařilo a Freddie nabídl pomoc. Stal se tedy součástí kapely, která se původně měla jmenovat Grand Dance. Mercury ale nakonec prosadil název Queen (v angličtině mimojiné slangové označení homosexuála).

Jejich první album Queen nemělo zdaleka úspěch v měřítku s ostatními tehdejšími kapelami, pro novou kapelu to byl však velmi slibný začátek, když se album Queen umístilo na 24. místě. Na živých koncertech se ukázalo, že vzít Mercuryho do skupiny nebyl špatný nápad. Byl jedním z nejinspirativnějších frontmanů, fanoušky zahrnoval přívalem živelné energie a jeho hlasový rozsah přesahoval čtyři oktávy.

Druhé album skupině naznačilo směr, čtvrté je dostalo na vrchol

Druhé LP, které vyšlo v březnu 1974, bylo úspěšnější - stalo se 5. nejprodávanějším albem v Británii a další album Sheer Heart Attack z listopadu 1974 bylo dokonce druhé. O rok později vyšlo „elpíčko“ s názvem A Night at the Opera a skladbou Bohemian Rhapsody, ve které byly sbory nahrány postupným navršením 180 hlasů a použitá kytara potom působila dojmem orchestrálního doprovodu. O týden později se Freddieho Rhapsody dostala na 1. místo britské hitparády, kterou vedla celých 9 týdnů.

Bohemian Rhapsody

Na počátku 80. let Mercury změnil image. Přestal si lakovat nehty na černo, oblékat se do saténu, a nechal si narůst knírek, ale extravagantní oblečení střídal dál. 13. července 1985 se konalo dvacetiminutové vystoupení Queen na londýnském koncertě Live Aid, který přenášelo 12 družic pro 1,6 miliard TV diváků na celém světě. Na koncertě vystoupili i Paul McCartney, Eric Clapton, David Bowie, Madonna, U2, The Who, Sting a další hvězdy tehdejší hudební scény.

V rozmezí let 1980-1989 vydala skupina šest velmi úspěšných alb. V roce 1989 se však začalo veřejně spekulovat Mercuryho zdraví. Nikdo nevěděl proč, ale jeho stav se rapidně zhoršoval. Vyčerpaný Freddie ještě v únoru roku 1991 natočil se skupinou album Innuendo a s operní hvězdou Montserrat Caballé nazpíval píseň Barcelona, která zahajovala LOH v Barceloně v roce 1992. Zpívat živě na ceremoniálu ale nestihl. 23. listopadu 1991 Mercury veřejně oznámil, že trpí AIDS a druhý den, tedy 24. listopadu 1991 kolem 19.00 zemřel na zápal plic. Barcelonu nakonec zpívala Caballé sama a Mercury jí doprovázel z videozáznamu.

Barcelona - Freddie Mercury a Montserrat Caballé