Recenze filmu Anthropoid: Emotivní pocta parašutistům

Anthropoid

Anthropoid Zdroj: Falcon

Anthropoid
Anthropoid
Anthropoid
Anthropoid
Anthropoid
9
Fotogalerie

Hvězdně obsazený thriller Anthropoid sleduje atentát na Heydricha očima parašutistů a scenáristické nejistoty zahlazuje silnou režií.

Když se naposledy anglicky mluvící štáb pustil v Praze do natáčení dramatu o atentátu na Heydricha, vznikla Operace Daybreak, v níž parašutisté skákali za dne, do týmu atentátníků patřil i Čurda a Gabčík s Kubišem končili film v objetí v kryptě. Novinka Anthropoid se drží skutečnosti věrněji, i když i v ní došlo ke zjednodušování a k úpravám.

Z Jana Kubiše se tak stal romantický a trochu vystrašený klučina, z Josefa Gabčíka zase seriózní voják, jehož emotivní záchvaty doženou později. Režisér a spoluscenárista Sean Ellis ne vždy elegantně zvládá přiblížit odbojáře dnešnímu publiku, i charakterové oblouky, které pro oba parašutisty napsal, působí dost jednoduše.

Víc mu vychází rozhodnutí sledovat události hlavně z jejich pohledu a ruční kamerou. Ta jinak měkce nasvícenému obrazu s retro patinou dodává realističnost a naléhavost. Jeho silná režie vyváží pár scenáristických schémat, snad kromě Gabčíkovy halucinace v kryptě. V jejím momentě se film nejvíc podobá hollywoodskému kýči, jímž jinak naštěstí není.

Všichni sice mluví odlišnou verzí slovanského akcentu, ovšem jinak by britsko-irsko-polsko-kanadsko-české obsazení pohromadě asi nefungovalo. S češtinou by zase film nemohl cestovat po světových kinech a Ellis se nikdy netajil, že film míří hlavně na zahraniční publikum. To, které o mimořádné akci neví – ale mělo by.

Proto Kubiše s Gabčíkem hrají irské hvězdy. Jamie Dornan, populární díky Padesáti odstínům šedi a seriálu The Fall, a oblíbenec Christophera Nolana Cillian Murphy. Žádný z nich není tak srdcervoucí jako Alena Mihulová v roli pomocnice domácího odboje tety Moravcové. Ale oba hrají dobře a umějí přitáhnout sympatie.

Většina hrůz heydrichiády zůstává jen zmíněna, včetně zničení Lidic, které tu parašutistům dost nelogicky sdělí kněz Petřek. Přesto napínavý film v závěru dost přitvrdí a připomene, jak brutálně vypadaly výslechy gestapa i jak dlouhá a tvrdá byla přestřelka sedmi parašutistů s přesilou esesáků v kostele Cyrila a Metoděje.

Ellis chce divákem otřást, aby na československé hrdiny nezapomněl.

Autorka je spolupracovnicí redakce