Recenze filmu Milada: Rozpadlý národní pomník

Milada

Milada Zdroj: Bohemia MP

Milada
Milada
Milada
Milada
Milada
6
Fotogalerie

Dramatický a tragický osud české političky Milady Horákové si už dlouho zasloužil filmové zpracování. Ovšem ne takové, které mu poskytl David Mrnka v mezinárodně obsazené novince Milada.

Právnička, feministka, poslankyně za Českou stranu národně sociální Milada Horáková bojovala za sociální spravedlnost, péči a zabezpečení. Přežila kruté výslechy a vězení za nacistické okupace a skončila v 48 letech na popravišti po zinscenovaném politickém procesu v komunistickém Československu.

Už to je víc informací, než nabízí nový film Milada, který Horákovou představuje jako atraktivní ženu, jenž se zabývá nedefinovaným dobrem. Kvůli němu však zanedbává svou rodinu, z čehož opakovaně trpí výčitkami a pláče. 

První polovina celovečerního debutu Davida Mrnky skáče dějinami zmateně jako školák, který se zapomněl naučit na zkoušku z dějepisu. Konání hlavní hrdinky je nejasné, většinou někam cestuje, jednou ji u toho zatkne gestapo, zrovna když převáží z dalšího záhadného důvodu seznam všech odbojářů.

Milada je film, který neváhá několikrát opakovat, že v roce 1989 se Československo zbavilo komunismu, zato s informacemi typu, co se stalo se senátorkou Plamínkovou, Miladinou přítelkyní, se neobtěžuje.

 

Z nepřehledného sledu krátkých scén se snímek dostane až s osudovým procesem, který překotný děj trochu uklidní. Avšak ani z boje statečné Horákové proti absurdní komunistické mašinérie Mrnka nic moc dramatického nevykřesá.

Komunisti tu vystupují jako karikatury zakomplexovaných sadistů a opilců (Vyorálkův hloupý Gottwald se blíží směšnosti Křížova Hitlera z Lídy Baarové), soudní přelíčení i přes dobové kostýmy a výpravu postrádá patřičnou atmosféru. Sledování skutečných záznamů ze soudu, stále dostupných na webu České televize pod názvem Proces H, o 50. letech vypoví mnohem víc.

 

Těžko říct, komu co řekne Milada. Mrnka ji jako tvůrce vystudovaný v Austrálii a působící v Americe natočil s mezinárodním obsazením a v angličtině s přízvukem (u nás je k dispozici i verze dabovaná do češtiny).

Oba představitelé manželů Horákových, Izraelka Aylet Zurerová a Američan Robert Gant, působí sympaticky, ale i přes svou snahu nevýrazně. Scénář, v němž se zahraniční divák jen těžko vyzná, dál kalí Mrnkova rozbředlá režie, která z většiny scén utíká pomocí zatmívaček. Pomník ženě, která si zaslouží stále připomínat, se mu rozpadl pod rukama. 

Milada

(drama, Česko 2017, 130 min)

Režie: David Mrnka

Scénář: David Mrnka, Robert J. Conant

Hrají: Aylet Zurerová, Robert Gant, VIca Kerekes, Taťjana Medvecká

Hodnocení: 20 % 

Autorka je spolupracovnicí redakce