Recenze: Mišíkova rozpačitá biografie

LEGENDA ČESKÉHO BIGBÍTU. Vladimír Mišík se ve středu dožívá kulatých sedmdesáti let.

LEGENDA ČESKÉHO BIGBÍTU. Vladimír Mišík se ve středu dožívá kulatých sedmdesáti let. Zdroj: ČTK

Jedna z nezpochybnitelných legend tuzemské bigbítové scény Vladimír Mišík se ke svým letošním kulatinám dočkal celovečerního biografického hraného dokumentu s názvem Nechte zpívat Mišíka.

Televizní a filmová režisérka Jitka Němcová se po čtyři roky starém dokumentu o folkové star Zuzaně Michnové spojené zejména se jménem skupiny Marsyas pustila do dalšího výročního projektu. Tentokrát si vybrala tuzemskou bigbítovou legendu Vladimíra Mišíka.

Ve středu sedmdesátiletý muzikant se svou letitou kapelou Etc… výrazným způsobem ovlivnil celou českou rockovou scénu. Patří nejen k nejuznávanějším, ale pro svou povahu také k nejváženějším českým umělcům. Natočit o něm celovečerní dokument tak mělo smysl již před lety a je s podivem, že se tak stalo až nyní, po půlstoletí působení na hudební scéně.

Stominutový snímek celkem poctivě mapuje celou hudební kariéru, na kterou vzpomíná nejen sám jubilant, ale i současní či bývalí spoluhráči z Etc… a dalších skupin včetně nedávno zesnulého Radima Hladíka. Svým dílem pak tradičně přispěla veřejnoprávní Česká televize s řadou archivních záběrů, z nichž několik neznal ani sám Mišík.

Podstatnou a výrazně objevnou část filmu, který dostal jméno po nápisech objevujících se po Praze v letech 1982 až 1984 v době komunisty nařízeného dvouletého Mišíkova zákazu veřejné činnosti, ale tvoří i komplikovaná rodinná historie.

Vladimír Mišík totiž svého otce − amerického vojáka, který se s jeho matkou potkal v Německu rok a něco po válce − nikdy nepoznal. A co více, od dětství byl přesvědčen, že v první půli padesátých let zahynul na misi v Koreji.

To však nebyla pravda. Autorka filmu si tak dala práci a dokázala jeho osud vypátrat. Snímek tak netypicky končí happy endem v podobě videorozhovoru Mišíka a jeho objeveného mladšího bratra, při kterém nezůstane jedno oko suché.

Jenže snímek má i řadu podivných míst, stejně jako měl čtyři roky starý dokument o Zuzaně Michnové míchající realitu a sny.

Většinu vzpomínek totiž vypráví Mišík ve virtuálním prostředí vesmírné planetky (jinak skutečně po něm pojmenované), přičemž společnost mu dělá slepice chodící po stole a srkající pivo. Jako příležitostný vtip ucházející. V budoucnu, až se bude někdo chtít na historii a vzpomínky tuzemské legendy podívat a něco se dozvědět, to nejspíše pochopí jen málokdo.

Nechte zpívat Mišíka (hraný dokument, ČR, 100 minut) Režie: Jitka Němcová Premiéra: 8. března Hodnocení: 70 %