Recenze: Nelítostné drama o hrdinech

Zádušní oběť

Zádušní oběť Zdroj: Česká televize, Yan Renelt

Tvůrci dávného televizního dramatu Zánik samoty Berghof se po letech sešli u tematicky obdobného snímku Zádušní oběť.

Scénář dramatu odehrávajícího se po první světové válce ležel na Kavčích horách několik let. Není divu, najít odvahu natočit film o zločinu zdejších lidí považovaných za válečné hrdiny z první světové války není lehké. Stejně jako se jiní tvůrci setkávají s negativní reakcí při popisování zvěrstev Čechů na Němcích odsouvaných po druhé světové válce bez ohledu na vinu či nevinu.

V tom je snímek blízký Zániku samoty Berghof, na kterém se v roce 1983 podílel stejný režisér, scenárista, kameraman, architekt i představitel hlavní role. S dotyčným filmem má souvislost kromě tvůrců i to, že se děj odehrává v poválečné době – jen u Berghofu po druhé světové válce a u Zádušní oběti po první. Oba televizní filmy mají ovšem jedno velmi společné – po každé podobné válce mají lidé tendenci chovat se stejně zrůdně jako ti, co je utlačovali předtím.

Zádušní oběť je natočena jako televizní film, ale bezpochyby by snesla i velkoformátové plátno v kině. Atmosféra snímku Jiřího Svobody se nese v temném duchu, většina scén se odehrává v šeru či přímo temnotě, neboť elektřina tehdy zvláště na vesnici obvyklá nebyla.

Temnému vyznění filmu napomáhají i záběry drsných „řeznických“ vražd, kolem kterých se celý děj točí a které znamenají pomstu za dávný zločin z dob, kdy se za první světové války vraceli vojáci na dovolenku domů.

K sugestivnímu vyznění filmu výrazně přispívá i hudba Michaela Kocába, kterou nahrál virtuos s modrými houslemi Pavel Šporcl. Asi nikdo by přitom nepoznal, že představitelka jedné z hlavních postav – poloslepé houslistky v podání Evy Josefíkové – předtím na housle v životě nehrála.

Scénář k filmu napsala legenda tuzemské filmové scény Vladimír Körner. Jak sám řekl, je to pro něj loučení čestné a na úrovni. Má pravdu. A je tím pádem škoda, že podobných příběhů nevznikne více

Zádušní oběť
(drama, ČT, 84 minut)
Režie: Jiří Svoboda
Hrají: Milan Kňažko, Ági Gubíková,
Eva Josefíková, Vilma Cibulková,
Klára Trojanová, Tomáš Töpfer
Premiéra: 9. dubna
Hodnocení: 80 %