Recenze: Satira o návratu celebrity

Vážený občan

Vážený občan Zdroj: film europe

Do českých kin dorazila argentinská satira Vážený občan zkoumající nebezpečí průměrného umění i přehnané pýchy. Příběh spisovatele, který se vrací do rodného zapadákova, získal loni v Benátkách cenu pro nejlepšího herce.

Necelý rok po své premiéře v Benátkách se do českých kin dostává argentinský snímek, který na zmíněném festivalu zaujal hlavně výkonem Oscara Martíneze. Představitel spisovatele, který se po dlouhých desetiletích vrací do své rodné obce, získal od poroty vedené Samem Mendesem Volpiho pohár pro nejlepšího herce. Diváky Vážený občan potěšil jako jeden z těch vtipnějších soutěžních kandidátů.

Příběh hvězdného literáta, jemuž městečko rázně připomene, proč z něj kdysi utekl, se dlouho nese v duchu satiry. Hned první scéna, v níž spisovatel přebírá Nobelovu cenu, obsahuje jeden z nejlepších děkovných projevů, na které v životě nikdo nemá odvahu. Daniel Mantovani je muž, jenž si nebere servítky a odmítá se spokojit se statusem vyčpělého národního pokladu. Jeho kraj, který ho přivítá zprvu delegací s hasiči a místní královnou krásy, ovšem obývají individua, jež mají zase své vlastní strategie přežití. A pamatují si, že Daniel se proslavil hlavně romány, které rodný zapadákov nevybíravě kritizují.

Režisérská dvojice Gastón Duprat a Mariano Cohn zatím v oblasti filmu nejvíc uspěla dramatem vyhrocených sousedských vztahů Muž od vedle oceněném na Sundance. Jejich novinka napjaté vztahy bývalých sousedů a kamarádů podává s často absurdním humorem, jenž se postupně překlápí do méně přesvědčivé a bizarní krimi, v níž příběh ztratí spád.

Určitá temnota ovšem k tomuto snímku patří. Jeho charaktery reprezentují různé typy (nejen) argentinských obyvatel, náchylných k přelétavému patolízalství i nenávistné pýše, a spisovatelovy osudy vypovídají o hodnotě slávy i o umělcově balancování mezi svobodou, zodpovědností a pohodlností průměrného umění i poslušného občana.

Vážený občan
(tragikomedie, Argentina/Španělsko 2016, 117 min)
Režie: Gastón Duprat, Mariano Cohn
Scénář: Andrés Duprat
Hrají: Oscar Martínez, Nora Navasová, Iván Steinhardt
Hodnocení: 60 %

Autorka je spolupracovnicí redakce