Šestý ročník festivalu KoresponDance roztančí Žďár

Video placeholde
8
Fotogalerie

Všichni se těšíme na léto, kdy se to hemží nejrůznějšími festivaly. Filmy pod širým nebem a noční koncerty mají svou neobyčejnou atmosféru, ale co takhle užít si jedinečná taneční představení v mystických prostorách barokního zámku? Zapojte do svého letního programu festival KorespoDance a věřte, že na tanec začnete nahlížet zcela novým způsobem.

Na co se můžete těšit?

Letní mezinárodní festival KoresponDance ve Žďáru nad Sázavou již po šesté představí současný tanec, nový cirkus a pohybové divadlo. Ve dnech 13. – 15. července ožije zámecký areál uměleckými představeními ze tří kontinentů světa.  Kromě tanečních a pohybových performance jsou na programu také prohlídky úchvatné barokní architektury, workshopy a tematické diskuze u kulatého stolu. Pořadatelé nezapomínají ani na děti, přichystali si pro ně příměstský tvůrčí tábor.

Festival pro celou rodinu

Každé léto ožívají města hudebními a filmovými festivaly, sjíždí se na ně tisíce lidí s podobnými zájmy, aby si společně užili neopakovatelnou atmosféru. Taneční festivaly zůstávají trochu v pozadí, avšak neprávem.

Už jste někdy nešli na film, z důvodu, že byl v cizím jazyce, který neznáte?  Nebo vás opravdu zajímalo, o čem to ten švédský zpěvák zpívá? Tanec bourá všechny jazykové a kulturní bariéry, je univerzálním dorozumívacím nástrojem. V tanci rozumíte stejně umělci z druhého konce světa jako kamarádovi. V tanci cítíte emoce, pohyb, vibrace a na ničem ostatním nezáleží, tak proč mu nedát šanci a zažít něco nového?

Tančit budou všechny generace

V pátek a v sobotu vystoupí skupina Barely Methodical Troupe (BMT) z Velké Británie, špička světové scény nového cirkusu uvede svou fascinující show „Bromance“.

Ducha aztéckých kultur přiveze na Vysočinu mezinárodně oceňované uskupení multi-talentovaných umělců Foco alAire z Mexika, kteří uvedou celkem tři představení, z nichž jedno připraví na míru pro festival s místními seniory.

K vidění budou také výsledky výjimečné mezikontinentální spolupráce mezi francouzským tanečníkem Jeanem Gaudinem, kontratenorem Sebastienem Fournierem, africkou taneční skupinou Ghana Dance Ensemble a českým dětským pěveckým sborem Žďáráček.                                                                                    

Nezůstane však jen u pohybu. Festival KoresponDance se dlouhodobě snaží propojovat unikátní historické dědictví se současnou kulturou a uměním. Proto se areál rodinného zámku otevírá pro návštěvníky nejen pro zhlédnutí představení ve venkovních i vnitřních prostorách, ale i pro odpočinek, zajímavé prohlídky tajemných míst a řadu dalších aktivit pro celou rodinu.

Za zmínku stojí i okolí. Načerpat energii můžete v nádherné přírodě typické pro Vysočinu nebo se schladit u jedné z místních nádrží.

Od loňského roku je festival držitelem prestižního ocenění EFFE Label, čímž se zařadil mezi nejzajímavější festivaly Evropy.         

 „KoresponDance má záměrně velmi neformální atmosféru, zveme sice známé osobnosti a hvězdy světové scény, ale v zámeckém areálu jsme všichni pohromadě a můžeme diskutovat, bavit se a vzájemně se obohacovat. Přejeme si, aby si z festivalu obyvatelé Žďáru i všichni další návštěvníci odnášeli netradiční zkušenost s tancem a věděli, co pro ně může znamenat. Jakékoli umění je totiž klíč k osobnímu i společenskému rozvoji,“ uzavírá Marie Kinsky, ředitelka festivalu.

Organizátorem festivalu je Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, jehož cílem je podpořit rozvoj profesionálního současného tance v mezinárodním a interdisciplinárním kontextu.

Více informací na: www.korespondance.cz