Startuje festival Jeden svět a vybízí k aktualizaci systému

Zdroj: Festival Jeden svět

Dnes 5. března začíná festival lidskoprávních dokumentů Jeden svět, který představí 128 filmů z 52 zemí světa. To nejzajímavější ze světa dokumentární tvorby mohou pražští diváci shlédnout do 14. března, poté se festival přesune do dalších 36 měst po České republice. Letošní Jeden svět, který slaví dvacáté narozeniny, vyzývá k aktualizaci systému. Stále větší část našich životů se totiž odehrává ve virtuálním online světě, kam se často přesouvá i problematika lidských práv.

Všechny promítané filmy se divákům představí v patnácti soutěžních kategoriích. Diváci a divačky se mohou těšit na nekonvenční snímky z politického prostředí, Jeden svět bude také hledat odpovědi na různé sociální otázky, nebo nabídne dokumenty o životním prostředí. Nebudou chybět ani pofilmové debaty s jedinečnými hosty a doprovodný program.

Zahajovacím snímkem festivalu je působivý film Čističi, který ukazuje životy tzv. moderátorů obsahu na sociálních sítích, a to v tom nejreálnějším světle. Bezejmenní lidé v bezejmenných budovách ve filipínské Manile rozhodují o tom, co uvidíme na své facebookové zdi. Dokument, který se přímo váže k aktualizaci systému, na festivalu uvede osobně jeho režisér Moritz Riesewieck.

Jednou z letošních novinek je sekce dokumentů Americana, která nabízí pohled na aktuální společenskou situaci v USA. Kromě politické sféry a situace v Bílém domě tvůrce zaujalo stále aktuální téma postavení indiánů. Snímek Na ostří s Tupými noži, který sleduje aktivistu George a jeho boj za práva indiánů, představí v Praze režisér a producent Jeremy Williams.

Rekordní počet premiér nabídne sekce Česká soutěž, ve které bude porota složená ze zástupců mezinárodních festivalů rozhodovat o nejlepším dokumentu. Za zmínku stojí film AsexuaLOVE, jehož režisérka Eva Lammelová zkoumá, jak vypadá život asexuálů ve společnosti, pro kterou je toto téma stále ještě tabu.

Návštěvníci festivalu by si neměli nechat ujít ani dokument Než najdu pevnou půdu pod nohama. Soukromý protest režisérky Daphni Leef proti vysokým cenám bydlení, které se v Izraeli za pět let dvojnásobně zvedly, inspiroval další obyvatele země. Nepředvídatelně přerostl v obrovské hnutí stovek tisíc lidí, jehož symbolem a tváří se stala právě Daphni. Ta také přijala pozvání do Prahy.  

Již druhým rokem Jeden svět boří bariéry a své projekce zpřístupňuje co největšímu počtu lidí, bez ohledu na postižení, věk či jiný mateřský jazyk. Festival uvede deset snímků s titulky pro neslyšící a čtyři filmy doplněné o audiokomentáře pro nevidomé. Novinkou festivalu jsou relaxované projekce, které jsou určeny pro diváky s mentálním postižením či poruchami soustředění, ale také pro návštěvníky, kteří si u filmu chtějí odpočinout

Všechny podrobné informace k jednotlivým projekcím, ceně vstupenek a doprovodnému programu jsou na oficiální webové stránce festivalu https://www.jedensvet.cz/2018/.