Svěrákovy povídky zvedly Fragmentu tržby

Zdeněk Svěrák

Zdeněk Svěrák Zdroj: profimedia.cz

Jeden z největších knižních vydavatelů, Nakladatelství Fragment, loni zažil příznivý rok. Tržby firmy se v meziročním srovnání zvýšily o skoro deset milionů na 130 milionů korun. Sdělil to spolumajitel Nakladatelství Fragment Pavel Nýč. Podle údajů Svazu českých knihkupců a nakladatelů celkový počet prodaných výtisků Fragmentu za stejné období vzrostl z přibližně 1,45 milionu na 1,57 milionu.

„Měli jsme dobrý rok. Na růstu se velkou měrou podepsaly Nové povídky Zdeňka Svěráka, série Upíří deníky nebo Podzemí,“ uvedl Nýč. Pozitivní roli sehrálo i zastavení nerentabilního časopisu Smajlík v závěru roku 2010.

Svěrákovy Nové povídky vyšly v říjnu 2011. Do letošního února se jich prodalo na 66 tisíc výtisků, čímž se staly jedním z nejprodávanějších titulů celého knižního trhu. První knihy Povídek, která vyšla v roce 2008, se podle Fragmentu prodalo skoro 113 tisíc kusů. K dalším prodávaným titulům nakladatelství patří například Klasické české skládačky z papíru nebo Okamurovo Umění vládnout.

I v letošním roce Fragment očekává solidní hospodářské výkony. Na konci března totiž vyšel poslední díl fantasy série Christophera Paoliniho Odkaz dračích jezdců nazvaný Inheritance. Podle Nýče se jej za dva dny prodalo v Česku na deset tisíc kusů. „Za duben očekáváme odbyt ve výši 15 tisíc výtisků,“ doplnil Nýč. Prvních třech dílů se v tuzemských obchodech rozebralo přes 140 tisíc kusů. Celosvětové prodeje překročily 25 milionů výtisků.

Podle Národní knihovny vyjde v Česku 17 až 18 tisíc knižních titulů ročně. Objem knižního trhu se odhaduje na pět až šest miliard za rok. Letos došlo ke zvýšení DPH u knih z deseti na 14 procent. Do klasického knižního byznysu začínají opatrně zasahovat i e-knihy, jejichž prodeje se prozatím odhadují na desetiny procent celkového trhu. Absolutně jde o částku zhruba 30 milionů korun ročně.