Uma Thurmanová dostane Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu

Video placeholde
Pulp Fiction
Uma Thurman míří do Varů
Uma Thurman na festivalu v Cannes v roce 2011
Na akci se objevila také Uma Thurman
Herečka Uma Thurman.
8
Fotogalerie

Herečka proslavená rolí v kultovním filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí, držitelka Zlatého globu za film Duševní slepota a producentka Uma Thurmanová obdrží na zahájení nadcházejícího 52. Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Cenu prezidenta festivalu. Stejné ocenění pak na závěr přehlídky získá herec a hudebník Jeremy Renner. Jména oceněných dnes oznámil šéf přehlídky Jiří Bartoška.

Sedmačtyřicetiletá Thurmanová debutovala na filmovém plátně na konci osmdesátých let, například ve filmech Nebezpečné známosti režiséra Stephena Frearse nebo Dobrudružství Barona Prášila od Terryho Gilliama.

Slávu jí však přinesla role Mii Wallaceové v Pulp Fiction režiséra Quentina Tarantina v roce 1994, kde excelovala společně s Johnem Travoltou, Samuelem L. Jacksonem či Brucem Willisem. Za roli získala i nominaci na Oscara.

Ke spolupráci s Tarantinem se vrátila o deset let později ve dvoudílném filmu Kill Bill, za níž obdržela nominaci na Zlatý globus. Tuto cenu nakonec získala již o dva roky dříve za roli v televizním filmu Duševní slepota režisérky Miry Nairové.

Kromě herectví se věnuje produkování filmů a letos také působila jako předsedkyně poroty sekce Určitý pohled (Un Certain Regard) na filmovém festivalu v Cannes.

Jeremy Renner se proslavil rolemi v šesti Oscary oceněném válečném dramatu Smrt čeká všude z roku 2008, dvou pokračováních Mission Impossible a komiksových adaptacích Avengers a Captain America.

"Jsem rád, že řadu oceňovaných hostů letošního ročníku karlovarského festivalu rozšíří právě Jeremy Renner, který patří k hercům s velmi rozmanitou filmografií, v níž nechybí tituly vstřícně příjímané publikem i kritikou," uvedl Bartoška.

Již dříve pořadatelé oznámili, že Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii letos na festivalu získají filmový skladatel James Newton Howard a britské filmařské duo Ken Loach a Paul Laverty. Cenu prezidenta získá také scenárista a režisér Václav Vorlíček.