Závěrečný díl Pottera odstartoval rekordem

Harry Potter

Harry Potter

Závěrečný díl filmové ságy o čarodějovi Harrym Potterovi zahájil svou pouť světovými kinosály rekordně. Hned během prvního dne promítání se na jeho severoamerické konto připsalo 92,1 milionu dolarů, což je nejvyšší částka v dějinách. Téměř o dvacet milionů dolarů tak překonal dvojici snímků z řady Twilight Nový měsíc (72,7 milionu) a Zatmění (68,5 milionu), které doposud držely rekordní pozice.

Potterovi se díky celosvětovému uvedení ve stejný den podařil i start mimo severoamerické teritorium, kde utržil 157,5 milionu dolarů. Celkově se tak snímku Harry Potter a Relikvie smrti – část 2 za první den promítání podařilo utržit neuvěřitelných 249,6 milionu dolarů.

V důsledku časového posunu budou konečné výsledky návštěvnosti premiérového víkendu známy až během brzkého pondělního rána středoevropského času. Ale podle prvních čísel je pravděpodobné, že závěrečný díl filmové série o Harrym Potterovi se stane jedním z nejrychleji vydělávajících snímků vůbec. V amerických kinech dosavadní víkendový rekord drží Temný rytíř s částkou 158,4 milionu dolarů; celosvětový prim drží šesté pokračování Harryho Pottera Princ dvojí krve.

To během premiérového víkendu po celém světě utržilo 394 milionů dolarů. Výsledky prvního dne osmého Harryho Pottera však oba snímky ve všech ukazatelích výrazně překonávají, lze tedy spekulovat, že by se druhá Relikvie smrti během víkendu mohla přiblížit až hranici 500 milionů dolarů.

rekordní premiéry severoamerických kinrekordní premiéry severoamerických kin | boxofficemojo.com