Zemřel britský zpěvák George Michael, bylo mu 53 let

George Michael

George Michael Zdroj: CTK

Takhle zpěvák vypadal loni v červnu ve švýcarské léčebně.
George Michael nastoupil na nejdražší odvykací kliniku světa.
Zpěváka musel po doprvní nehodě dopravit do nemocnice vrtulník.
Po návratu z nemocnice nevypadal George Michael vůbec dobře
George Michael v prosinci prodělal zápal plic
15
Fotogalerie

V Británii v neděli zemřel zpěvák George Michael. Britské popové hvězdě, která měla řadu celosvětových hitů v 80. letech se skupinou Wham! i při pozdější sólové dráze, bylo 53 let. Příčinou náhlého úmrtí o Vánocích autora a interpreta i hitu Last Christmas byl podle jeho manažera Michaela Lippmana infarkt

Umělecká agentka Cindi Bergerová, která o úmrtí informovala jako první, řekla, že zpěvák nyní nebyl nemocný. "V této fázi se smrt bere jako nevysvětlená, ale nikoli podezřelá. Bude provedena pitva. Dokud se neprovede pitva, nebudou ze strany policie žádné další informace," uvedla podle BBC policie. Podle agentury AP to řekla před sdělením Lippmana.

Zpěvák zemřel v Goringu západně od Londýna v anglickém hrabství Oxfordshire. Přivolaná záchranná služba dorazila k jeho obydlí v neděli ve 14:42 SEČ.

"S velkým smutkem můžeme potvrdit, že milovaný syn, bratr a přítel George pokojně zemřel doma o vánočních svátcích. Rodina si přeje, aby se respektovalo její soukromí v této těžké chvíli. Zatím nebude žádný další komentář," uvedla v prohlášení v neděli večer umělecká agentka Bergerová.

Krátce po oznámení vzdalo zemřelému holt na sociálních sítích mnoho osobností. "Jsem hluboce šokován. Ztratil jsem drahého přítele, nejhodnějšího a velkorysého. Byl také skvělý umělec," řekl britský zpěvák Elton John. "Nemohu tomu uvěřit. Ohromný zpěvák a milý člověk. Byl moc mladý na to, aby odešel," uvedl kanadský rocker Bryan Adams. "Sbohem můj příteli! Opustil nás další velký umělec," uvedla americká zpěvačka Madonna v narážce na letošní úmrtí Davida Bowieho, Prince, Leonarda Cohena a řady dalších hudebních hvězd. Smutek vyjádřil například i bývalý britský fotbalista Gary Lineker.

Michael, který po světě prodal více než 100 milionů alb, měl v posledních letech množství zdravotních problémů, byl několikrát hospitalizován. V roce 2011 strávil několik týdnů v rakouské nemocnici s vážným zápalem plic. Onemocněl tehdy uprostřed svého evropského turné a dokonce upadl do komatu. V roce 2013 byl hospitalizován, když vypadl na anglické dálnici z jedoucího auta. Kvůli blíže neupřesněným problémům byl hospitalizován i v květnu 2014.

Autor hitů jako Wake Me Up Before You Go Go, Club Tropicana, Faith nebo Careless Whisper proslul ale i skandály spojenými s užíváním drog. V roce 2010 ho soud poslal na osm týdnů do vězení za řízení pod vlivem drog, držení marihuany a způsobení dopravní nehody, když narazil se svým automobilem do obchodu v Londýně.

Michael, který v roce 1998 veřejně odhalil svou homosexualitu, vydal poslední album v roce 2014. Tehdejší kolekce písní nazvaná Symphonica se v Británii stala zlatou deskou.

O Vánocích zemřel autor hitu Last Christmas

Z popového idolu adolescentů v 80. letech se stal světovou hvězdou. Prodal přes 100 milionů alb a fanoušky po celém světě si získal procítěným hlasovým projevem. Život elegantního britského zpěváka George Michaela, který zemřel v neděli v 53 letech, byl ale kromě hudební slávy protkán i řadou drogových a zdravotních problémů.

Autor hitů jako je Wake Me Up Before You Go Go, Club Tropicana, Faith, Careless Whisper nebo Last Christmas vydal poslední album v roce 2014. Tato kolekce písní nazvaná Symphonica se v Británii stala zlatou deskou.

V České republice vystoupil George Michael dvakrát v roce 2011. Nejprve v srpnu v beznadějně vyprodané Státní opeře Praha a poté v listopadu v O2 aréně. "Praho, jsi zatraceně úžasná," děkoval tehdy nadšenému publiku zpěvák, který jednu skladbu věnoval speciálně české metropoli.

George Michael, který v roce 1998 veřejně odhalil svou homosexualitu, získal za svou třicetiletou dráhu řadu hudebních ocenění včetně tří Brit Awards či dvou Grammy Awards. Jeho majetek odhadl loni Sunday Times na 105 milionů liber (3,3 miliardy korun).

Do vod showbyznysu se George Michael, který se narodil 25. června 1963 v Londýně jako Georgios Kyriacos Panayiotou, vrhl už na střední škole s kapelou The Executive. Pravou hvězdnou dráhu ale zahájil ve dvaceti, když s někdejším spolužákem Andrewem Ridgeleym založil duo Wham!, které tryskem zamířilo na špice hitparád. Jejich hity jako Wake Me Up Before You Go Go nebo vánoční Last Christmas se hrají dodnes.

Wham! slavili obrovské úspěchy, prodávali desky, získali ocenění Brit Award pro nejlepší skupinu roku a měli za sebou úspěšné světové turné (v roce 1985 koncertovali i v Číně). George ale pošilhával po sólové kariéře - první singl Careless Whisper vydal už v roce 1984. Začátkem roku 1986 se proto Wham! rozhodli v nejlepším skončit. Na jejich rozlučkový koncert na stadionu ve Wembley v červnu 1986 přišlo na 80.000 rozesmutnělých fanoušků.

Talentovanější z dvojice se osamostatnil a mohl začít naplno se sólovou kariérou. Po Michaelově nejúspěšnějším - debutovém - albu Faith (1987), jehož se prodalo přes 20 milionů kusů, se zrodila v roce 1990 druhá kolekce Listen Without Prejudice, Vol. 1. Spory a soudy s vydavatelskou společností Sony pak zavinily, že umělec šest let nevydal řadovou desku. Michael později prohlásil, že kontrakt se Sony byl pro něj doslova "hudební otroctví". Z područí japonského giganta ho až v roce 1995 vykoupil David Geffen z DreamWorks spolu s firmou Virgin Records. Úspěch zaznamenaly i jeho desky Older (1996), Songs From The Last Century (1999) a Patience (2004).

Osobní život zpěváka a skladatele prolínaly různé drogové excesy. Například v 2006 během rozhovoru s britskou televizí ITV1 kouřil hašiš, o kterém tehdy tvrdil, že se po něm cítí šťastný a vyrovnaný. V roce 2007 přišel na dva roky o řidičský průkaz a byl odsouzen ke 100 hodinám veřejných prací. Tehdy také tvrdil, že ostatní muži žárlí na jeho bezstarostný životní styl a hází mu klacky pod nohy. "Jsem gay, kouřím trávu a žiju si díky svému talentu přesně tak, jak chci. Představuji ideál, jehož se ostatní museli vzdát, a to mi mají za zlé. Zvláště muži," uvedl kontroverzní zpěvák. Pod vlivem omamných látek byl i v červenci 2010, kdy se svým vozem naboural do jednoho z obchodů v Londýně. Policie ho našla na místě činu pod vlivem omamných látek a poslala ho na osm týdnů do vězení.

Video placeholde
Záznam z koncertu George Michaela ve Státní opeře • georgemichaelpress.com

Do největších potíží se ale zpěvák dostal v listopadu 2011. Tehdy byl ve Vídni uprostřed evropského turné Symphonica: The Orchestral Tour, které odstartoval v srpnu ve Státní opeře Praha, hospitalizován s akutním zápalem plic. Na tři týdny upadl do kómatu a jeho život visel na vlásku. Zachránili ho vídeňští lékaři a zpěvák byl krátce před Vánocemi 2011 propuštěn domů.

Zkušenost s akutní nemocí George Michaela inspirovala k napsání singlu White Light (Bílé světlo), který zazpíval v roce 2012 na závěrečném ceremoniálu letních olympijských her v Londýně. Na nemocí přerušené turné navázal Michael v září 2012 právě ve Vídni, kde jako poděkování rozdal 1000 vstupenek zdarma. Australskou část svého turné však zpěvák kvůli psychickým problémům zrušil.

"Od mé loňské nemoci se marně pokouším překonat trauma, před nímž mě lékaři, kteří mě tehdy zachránili život, varovali. Jakmile dokončím koncerty v Británii, půjdu na léčení, které jsem už měl mít dávno," vysvětlil tehdy zpěvák v oficiální zprávě.

Se svým dlouholetým partnerem Kennym Gossem se Michael rozešel v roce 2009 a věnoval mu písničku Where I Hope You Are. "Vztah s tímto mužem mi přinesl hodně zábavy a také hodně bolesti," řekl Michael a odkazoval tím ke Grossově závislosti na alkoholu, kterým řešil smrt svých rodičů, a také závislosti na drogách, která ho přivedla do vězení.