Londýnské červená telefonní budka se změnila na nabíjecí stanici

Solarbox

Solarbox Zdroj: Profimedia.cz

Až vašemu telefonu při návštěvě Londýna dojde "šťáva", vyzkoušejte telefonní budku. Ne proto, abyste si z ní zavolali, ale abyste si nabili telefon. Jedna ze slavných červených telefonních budek v Londýně dostala novou barvu, zelenou, a přeměnila se v solární nabíjecí stanici.

Upravená telefonní budka dostala název Solarbox a nachází se v centru města na Tottenham Court Road. V plánu je otevření dalších podobných budek na počátku příštího roku. Solarbox má nabíječky pro Samsung, BlackBerry a iPhony 4, 5 a 6. Podle odhadů může prostřednictvím střešního solárního panelu nabít až 100 přístrojů denně.

Budku navrhli absolventi Londýnské ekonomické školy Harold Craston a Kristy Kenneyová a přihlásili ji do soutěže vyhlášené londýnským starostou. Za svůj ekologický projekt obdrželi výhru v přepočtu téměř 174.000 Kč a možnost vyzkoušet nový projekt v londýnských ulicích.

SolarboxSolarbox | Profimedia.cz

Budka je financována reklamou a použití služby je zdarma. Vynálezci tvrdí, že náklady na provoz jsou nízké, je to pouze základní údržba, jako úklid. Počáteční náklady na instalaci každého Solarboxu by se měly vrátit do tří měsíců.

Kvůli růstu počtu mobilních telefonů se tisíce telefonních budek v britském hlavním městě staly zbytečnými. Zájem o ně mají pouze turisté, kteří se před nimi chtějí vyfotit.

SolarboxSolarbox | Profimedia.cz

Solarbox není jedinou možností využití nepoužívané telefonní budky. Jsou již případy, kdy se budky změnily na knihovny, pohovky nebo sprchové kabiny. V Sydney, New Yorku a dalších městech se budky přeměnily v místa s bezplatnou nabídkou wi-fi a několik vesnice v Anglii vybavilo své budky defibrilátory.