Lou Fanánek Hagen: Tahle verze kapitalismu je divná

Lou Fanánek Hagen

Lou Fanánek Hagen Zdroj: Archiv E15

Nová deska Tří sester Líná hudba holý neštěstí, která vyšla na počátku května, zastihuje kapelu v novém rozložení sil. Hlavní textař Fanánek se stáhl od rodiny a bujarého života a v Krkonoších hledá únik před aktuální verzí kapitalismu. Jiní členové kapely zase bojují s podmínečným vyloučením. O podrobnostech se rozpovídal samotný zpěvák Sester Lou Fanánek Hagen.

Při příležitosti vydání novinky Líná hudba holý neštěstí jste změnili design webu, e-shopu, jmenného loga a odstartovali kanál na YouTube.com. Začínáte nějakou novou etapu kapely, nebo jde o běžné marketingové věci?

Myslím, že na tyto novinky byla zralá doba. Vyplývá to ze současného prodeje hudby. Cédéčka jsou dost chcíplá, nikdo je moc nechce. Mladé lidi nebaví CD jako médium, používají už pouze data. Kompakty jsou jen pro nostalgiky.

Na druhé straně váš manažer Magor hbitě zareagoval a vydal nové album i na LP.

To jsme udělali již u předchozí nahrávky Lázničky.

Tou novou etapou jsem nemyslel jen technologický vývoj, ale třeba přibývající roky a s nimi možná trochu jiný pohled na svět.

To asi ne. Pořád jedeme ve svých kolejích.

Hudebně i textově jste se ale vrátili někam do počátku devadesátých let, kdy jste hodně žili alkoholem.

Ta doba zase přichází. Na úplném vrcholu kalení jsem byl v roce 2010, kdy vyšly Lázničky. Na tři měsíce jsem musel ubrat, protože mě ten alkohol zmáhal. Měl jsem psychické problémy. Husarské jízdy, kdy celý svět byl jen kalení a občas bylo třeba vytvořit text nebo vylézt na pódium, se musely změnit. Jinak by další deska nevyšla. V poslední fázi to bylo jen kalení pro kalení. Dobré věci, jako třeba klábosení až do rána, začaly mizet.

Lou Fanánek HagenLou Fanánek Hagen | emiLou Fanánek Hagen

Takže v reálu brzdíte, ale v písních se k alkoholu vracíte.

Je to radost, alkohůlek ke Třem sestrám patří. Ale současně je to respektovaná věc a velký bubák. Teď s tím hodně bojuje bubeník Vrána, který dostal loni v létě podmínečný vyhazov z kapely. Na Línou hudbu jsme měli hodně písniček a mohli jsme vybírat. Docela jsme se i hádali. Udělal jsem 35 textů, z toho vzniklo 25 písní a na desce máme 15 skladeb.

Takže na EMI si mnou ruce, že se udělají další rarity.

Samozřejmě. U nás se použije všechno. Případně texty použiju jinam, třeba u Synů výčepu.

Měl na ten posun vliv i váš odchod od rodiny, viz píseň Saky paky? Žijete teď v Krkonoších, dál od lidí. Jak se vám nyní pracuje jako textaři?

Je mi nyní radostněji. Omezil jsem alkohol a našel sílu řešit některé nepříjemné věci jako třeba odchod od rodiny. To byl riskantní krůček, protože jsem neměl peníze na rekonstrukci chalupy, abychom se tam vešli s novou partou. Asi se to projevilo i v textech. Většinou byly veselé, některé ale zase depresivní. To vyplynulo z věcí, které nedokážu ovlivnit.

Ze kterých konkrétně?

V úzkém kruhu, ve kterém se nyní pohybuji, se cítím o dost lépe než dříve. Ale situace, ve které se dneska nachází svět a obzvlášť Evropa, je strašná. Nyní je možné prošustrovat úplně celý stát jako třeba v Řecku. To za mého mládí nebývalo. Strašné je to i v těch malých věcech. Proč se půjčuje lidem, o kterých se ví, že nebudou splácet? To je státem posvěcené loupežnictví pro finančně negramotné lidi. Na svých dětech vidím, že je nic nenutí do práce. Všichni nadávají a přitom si žijí krásně. Tahle verze kapitalismu je divná. V Krkonoších naštěstí nevidím reklamy finančních ústavů na půjčky na Vánoce. Nebo reklamy na debilní zboží, které nikdo nepotřebuje.

Jak nyní vypadají vaše další aktivity – nová sólovka nebo hostování u Synů výčepu?

Sólovka Jevany mi teď stačí na dlouho. Desku Synů výčepu jsem udělal pro radost. V případě téhle kapely nechci najet na plnohodnotné fungování. Přece jenom toho volna nemám tolik. Navíc by takové koncerty trochu ubíraly Sestrám.

Zapojujete se nějak do obchodních věcí kolem Tří sester, tedy budování hospodského impéria, propagování vašeho piva?

Jsem hlavně ambasador našeho piva. Do Magorových hospod se vůbec nepletu.

Kdo vám vlastně vyrábí pivo?

V současné době jihlavský Ježek.

Vystupujete v celostátní show Máme rádi Česko. Co vám taková masovka kromě slušného příjmu dává?

Je to úplný blázinec. Teď se mě vyptávají i prodavačky z pumpy, které dříve nevěděly, jak vypadám. Ale v zásadě nic nového jsem se o masových médiích nedozvěděl.