Maďarsko začne provozovat luxusní Orient Express do Teheránu

Orient Express, ilustrační foto

Orient Express, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Železniční nadšenci s láskou pro nostalgii - a dostatkem finančních prostředků - si brzy budou moci vyzkoušet jízdu luxusním vlakem Orient Express. Na trať z Budapešti do Teheránu ho pošle maďarská železniční společnost Hungarian Railways.

Ceny jízdenek budou sahat od 10.000 do 23.000 eur (asi 260.000 až 620.000 korun) za osobu. Ovšem cestujícím se dostane „pětihvězdičkového“ zacházení včetně alkoholu zdarma až k íránským hranicím; pak už se budou podávat jen limonády a nealkoholické pivo.

„Írán se v poslední době začal otevírat Západu, proto si myslíme, že je na podobnou službu ten pravý čas,“ řekla Marcella Bekeová, obchodní ředitelka odboru Nostalgia maďarských státních železnic.

První vlak složený z 13 nákladně vyzdobených vagónů z 50. let s kapacitou pro asi 70 hostů vyjede z Budapešti 15. října. Dva týdny trvající cesta ho zavede přes Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Turecko, a poté přes íránská města Šíráz a Persepolis do Teheránu.

Orient Express, ilustrační fotoOrient Express, ilustrační foto | Profimedia.cz

Všechna kupé první jízdy už jsou vyprodaná - obsadili je převážně britští a australští cestující, dodala Bekeová. Ale všichni ostatní zájemci podle ní nemusí propadat panice - na rok 2015 se plánuje pět dalších jízd.