Místo přijetí si vyslechli: Máme plno

Stovka rodičů musí řešit, kam dát dítě. Klatovské školky jsou přeplněné.

Pro dvouletou Elišku Tremlovou z Klatov to měl být velký den. S maminkou Vlaďkou se vydala do školky k zápisu. Mezi děti, kam měla nastoupit, až se její maminka vrátí po mateřské do práce, ale asi hned tak nepůjde. Po zápisu přišla ledová sprcha. „Řekli mi, že Elišku bohužel nemohou přijmout, protože mají plno. Nevím, co budu dělat. Mám si ji snad s sebou vodit do práce? Nebo si mám zaplatit chůvu, a z čeho?“ ptá se Vlaďka Tremlová. I když budou její dceři tři roky až na jaře příštího roku, do školky by měly mít nárok chodit i mladší děti.

„Ne každá maminka je přece na mateřské tři roky,“ říká. Jenže stejně jako ona dopadla i stovka dalších rodičů. Klatovské školky hlásí plný stav. K zápisům přišlo mnohem víc dětí, než jich odejde do prvních tříd. O nedostatku volných míst ve školkách vědí i zdejší radní. „Kapacita ve školkách je osm set dětí. Do základních škol jich na konci června odejde dvě stě dvacet. Ale k zápisům do školek přišlo tři sta třicet dětí,“ říká klatovský místostarosta Václav Chroust. Nová školka nebude Dětí předškolního věku je v Klatovech v posledních letech hodně. Dokonce víc, než jsou schopny školky pojmout. Už vloni v září se kvůli vysokému počtu dětí otevírala další třída ve školce v ulici Národních mučedníků.

Teď o tom radní uvažují znovu. „Novou školku rozhodně stavět nebudeme. Ale chceme najít vhodné prostory, kde by bylo možné přidat další třídy. Alespoň dvě. Tak bychom zájem rodičů o umístění dětí alespoň částečně uspokojili,“ vysvětluje místostarosta. Nové třídy by měly být k dispozici nejlépe od září. Mírný nárůst počtu narozených dětí v posledních letech potvrzuje i klatovská matrikářka Šárka Červená. „V roce 2006 se narodilo 166 dětí s trvalým bydlištěm v Klatovech. O rok později už jich bylo 171,“ říká matrikářka. V roce 2008 počet miminek poklesl na 125. To jsou děti, kterým právě letos budou tři roky a chystají se do školky.

Ale už příští rok by znovu mohl být problém s nedostatkem míst. V roce 2009 přišlo na svět 149 dětí z Klatov. A i s nimi už někteří rodiče přišli letos k zápisům. „Zaměstnavatele nezajímá, že nemáte kam dát dítě. A navíc v dnešní době přijít o práci také není dobré,“ dodává Vlaďka Tremlová. Věří, že otevření nových tříd ve školkách problém stovky jí podobných rodičů vyřeší.