Mitski našla v pubertě krásu

Mitski

Mitski Zdroj: Profimedia.cz

Je mladá, úspěšná a tvoří skvělou muziku. Zpěvačka a skladatelka Mitski vydala svou nejnovější desku Puberty 2, která je navzdory názvu velmi vyzrálou rockovou nahrávkou.

Již ve třiadvaceti letech se indie rockerka Mitski stala světově uznávanou hudebnicí. Její již třetí nahrávka Bury Me at Makeout Creek se dočkala skvělých recenzí v prestižních periodikách a časopis Rolling Stone ji zařadil do svého žebříčku 10 umělců, které musíte znát.

Zasloužila se o to její podmanivá hudba, která sice vycházela z nezávislého rocku, ale pracovala se silnými melodiemi a zároveň oblíbená hudební klišé stavěla na hlavu (především netradiční využití smyčců či kláves).

Novinka zpěvačky tak patřila k očekávaným deskám letošního roku, což navíc podpořil i fantastický single Your Best American Girl představený na jaře. A mladé zpěvačce se očekávání povedlo dokonce překonat. Puberty 2 patří k tomu nejlepšímu, co první polovina letošního roku nabídla.

Pro znalce předchozích desek je tu skutečně nového jen pomálu, ale Mitski jde ve svých nápadech dále než dřív. Silné melodie jsou tu stále, rockový drive je ještě říznější než minule, nečekané hudební nápady a zvraty tu jsou rozsypány ještě nevyzpytatelněji a všemu nadále vládne tvárný, přesto sebejistý vokál. Mitskiina tvorba vždy ukazovala na její klasické hudební vzdělání (během studia konzervatoře si Mitski sama vydala první dvě desky). Jde o muziku velmi inteligentní, poučenou, přesto živelnou, a nikoli profesorsky sterilní a je těžké si ji nezamilovat.

Vedle zmíněného prvního singlu se posluchač téměř okamžitě najde v punkově běsnící My Body’s Made of Crushed Little Stars nebo svůdné rockové vypalovačce Fireworks. Obě stejně jako celá deska připomínají tvorbu Eriky M. Andersonové vystupující pod značkou EMA. Ale vzpomenout si při poslechu Puberty 2 lze i na ještě slavnější jména – Fionu Apple či Tori Amos. Kdo tak dosud neučinil, měl by si jméno Mitski opravdu zařadit na seznam hudebníků, které by měl pečlivě prostudovat. Ještě o ní uslyšíme.

Mitski: Puberty 2
Vydavatel: Dead Oceans, 2016
Hodnocení: 90 %