Na úpatí Vítkova zřejmě vyroste nová administrativní budova

Na úpatí pražského Vítkova zřejmě vyroste nová administrativní budova. Investor, kterým je společnost Balabenka s. r. o., už dříve získal povolení na jinou budovu na stejném místě, nyní žádá o změnu územního rozhodnutí. S výstavbou nesouhlasí část obyvatel Karlína, podle Marie Foltýnové ze sdružení Karlín sobě je záměr naddimenzovaný a nerespektuje historickou zástavbu. Odpůrci stavby podali na úřad Prahy 8 své připomínky, stavební úřad se jimi bude zabývat.

Nová budova by měla vyrůst u Lyčkova náměstí mezi ulicemi Pernerova a Korybutova. Bude mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží. Budovu by měly tvořit čtyři objekty s oválným půdorysem, které propojí skleněný plášť. Investor v místě původně plánoval budovu, v které by byly kanceláře a byty. Nyní plán změnil a chce převážně administrativní objekt, v přízemí bude restaurace a kantýna pro zaměstnance a prostory pro několik obchodů.

Zástupci investora projekt představili veřejnosti. Na jednání na úřadu Prahy 8 řekli, že nová budova má být nižší než ta, na kterou má investor stavební povolení. Podle nich je záměr v této lokalitě přijatelný, upozorňovali na to, že s ním souhlasil i památkový odbor pražského magistrátu. Se záměrem souhlasí také městská část. „Doplnění bytové výstavby administrativou může být přínosem. Lokalita přes den ožije,“ řekla mluvčí Prahy 8 Helena Šmídová.

Podle obyvatel Karlína ale budova přivede do míst další dopravu, v budově je totiž plánováno parkoviště pro zhruba 300 automobilů. „Nový komplex bude v bezprostřední blízkosti dětského hřiště a zahrady základní a mateřské školy. V exponovaných hodinách dojde ke kumulaci dopravy a neúměrnému zatížení dopravních komunikací, které jsou nyní regulovány jednosměrným provozem,“ argumentují odpůrci stavby. Obyvatelé se obávají rovněž toho, že o další kanceláře nebude zájem. Podle nich je už nyní část nových kanceláří v Karlíně prázdná.

Neobsazenost pražských kanceláří v závěru roku 2011 mírně stoupla na 12 procent, oznámilo sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum. Bez nájemce bylo 336 000 čtverečních metrů administrativních ploch. Celkem bylo v minulém čtvrtletí v hlavním městě 2,8 milionu metrů čtverečních kanceláří.