Na zámku v Cholticích se učí žít s duchy

zámek Choltice

zámek Choltice

Na zámku v Cholticích na Pardubicku se podle nájemců některých prostor vyskytují nevysvětlitelné paranormální jevy. Bez zjevné příčiny se vypínají, nebo naopak zapínají elektrospotřebiče a světla, mění se jejich zapojení anebo ženy pociťují nepříjemné hlazení po vlasech, i když poblíž nikdo nestojí.

Poslední událostí byla svíčka hořící ráno v zámecké restauraci, i když její zhasnutí večer potvrzuje průmyslová kamera, která jiný pohyb v místnosti v noci nezaznamenala. Záhadné úkazy se na zámku objevovaly i dříve, řekl ČTK provozovatel restaurace Josef Raba, který na zámku působí již 16 let.

„Fyzicky jsem viděl, když mne ze spánku vzbudily kroky a viděl jsem otevřít a zavřít dveře,“ uvedl Raba. Dřívější kamery na videokazetách také nahrály, jak kolem personálu v noci prošel stín postavy. Libor Štumpf, který na zámku provozuje druhým rokem pohádkové expozice a černé divadlo, zase uvádí, že několikrát se v noci změnilo zapojení a nastavení světelné a zvukové techniky. Byly také odpojeny mrazicí boxy s nanuky nebo se posunuly ručičky na hodinách ukazujících čas prohlídek, i když klíče od prostor nikdo jiný nemá.

„Traduje se, že v zámku bývá viděn hrabě. Už když zde pobývali vojáci SS, děly se jim jakoby naschvály. Můj pradědeček, který tu pracoval jako číšník před 50 lety, mi potvrdil, že zde zažívali stejné věci jako my dnes,“ říká Raba, který odmítá, že by tímto způsobem chtěl přilákat návštěvníky. Za dobu svého působení na zámku se prý naučil, že vždy, když vstupuje dovnitř, hlasitě pozdraví, i když je na místě první, stejně se loučí při odchodu. „Nejdřív jsem si myslel, že jsem blázen, ale teď vím, že zde nejsem sám,“ uzavírá restauratér.