Nad Měšťanskou besedou opět zakrouží Ledňáčci. Kdo je uloví?

Pětadvacátý ročník festivalu Finále začíná. Do Plzně opět přivede hvězdy stříbrného plátna.

Pětadvacet ročníků za čtyřicet let a třicet sedm Zlatých ledňáčků - takový je v číslech filmový festival Finále.

Na první pohled to možná nedává smysl. Ale při podrobnějším prostudování vyjde najevo, že Finále je nejen bilanční přehlídkou českých filmů, ale i bilancí českých dějin po roce 1968.

Více se případní zájemci dozvědí na výstavě, která se koná ve Smetanových sadech před vědeckou knihovnou a je jedním z doprovodných programů letošního jubilejního 25. ročníku. Ten se uskuteční od 22. do 28. dubna.

Deset vyvolených

Celkem festival nabídne během sedmi dnů sto sedmdesát filmů nových i starších, českých i zahraničních, hraných i dokumentárních.

Ty, které odborné poroty ocení nejvýše, odletí z Plzně na křídlech Zlatého ledňáčka. Po hubených devadesátých letech přišla v české kinematografi i léta tučná, a tak zhlédnout všechny filmy, které byly od minulého Finále natočeny, je nad síly jakékoli poroty. Letos jich sítem předvýběru prošla třetina - o Ledňáčka jich bojuje deset z dvaatřiceti. Diváci však mají šanci vidět všechny loňské novinky.

Do soutěže byl zařazen i nový film Jiřího Stracha Vrásky z lásky, a to i přesto, že měl premiéru teprve před pár dny. „Splňuje však všechny podmínky statusu festivalu, a proto jsme se rozhodli ho mezi soutěžní filmy zařadit,“ říká koordinátorka festivalu Eva Košařová.

Soutěží i dokumenty

O svého vlastního Zlatého ledňáčka bojují opět i dokumenty. Těch se letos v soutěži utká celkem jednadvacet, programová rada je vybrala z pětapadesáti přihlášených.

Kdo se nakonec bude z Ledňáčka radovat, rozhodnou mezinárodní poroty v čele s ženami. Porotě celovečerních filmů bude předsedat slovenská herečka Emília Vášáryová a porotě dokumentů významná česká socioložka a publicistka Jiřina Šiklová.

České celebrity

S každým uváděným filmem samozřejmě do Plzně přijede i delegace plná známých tváří a zvučných jmen. Už teď pořadatelé vědí, že dorazí třeba režisér Tomáš Vorel, herec Milan Šteindler, režisérka Alice Nelis, muzikant Olda Říha, herci Jan Skopeček a Lubomír Lipský a další.

Zdá se, že v české kinematografi i uzrála další generace filmařů. Filmovým šípem na Ledňáčka totiž míří deset režisérů, jejichž jména v bilanci dosavadních ročníků festivalu nefigurovala.

Do soutěže se probojoval snímek Roberta Sedláčka Rodina je základ státu, Poupata Zdeňka Jiráského, film Petra Marka Nic proti ničemu, Příliš mladá noc mladého režiséra Olmo Omerzu, Luňákův Alois Nebel, Šulíkův Cigán, Dům režisérky Zuzany Liové, Čtyři slunce Bohdana Slámy a film Jana Prušinovského Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka.

V kategorii dokumentárních filmů mají svá želízka v ohni Jan Gogola mladší, Karel Vachek, David Vondráček, Vladimír Michálek, Tomáš Škrdlant, Filip Remunda či Apolena Rychlíková. Se snímkem věnovaným české musherce Janě Henychové bude o přízeň poroty i diváků soutěžit také plzeňský filmař Ladislav Moulis.

Ochutnávka Polska

V porotě celovečerních filmů usedne mimo jiné i slavný polský režisér Krzysztof Zanussi. Jeho přítomnost nebude vůbec náhodná. V doprovodných sekcích se festival letos rozhodl nahlédnout za naši severní hranici a nabídne malou ochutnávku současné polské kinematografie.

Na své si přijdou i milovníci starších polských filmů. „Ve světové obnovené premiéře se bude promítat zrestaurovaná kopie filmu režiséra Janusze Majewského Dvojí svět hotelu Pacifi k. Jeho obnovu provedlo Filmové studio TOR, jehož je právě Krzysztof Zanussi ředitelem a uměleckým šéfem,“ vysvětluje ředitel festivalu Ivan Jáchim.

Sekce ZOOM, věnovaná polské kinematografi i, uvede ještě Zanussiho snímek Ochranné zbarvení z roku 1976 a výběr současných polských filmů. Kromě toho diváci uvidí také retrospektivu Majewského, který spolupracoval i s kameramanem Miroslavem Ondříčkem nebo řadou předních českých herců.

Filmy pod čarou

Filmová produkce v Česku je velmi bohatá, a tak se většina tvůrců celovečerních i dokumentárních snímků musí smířit s tím, že jejich filmy zkrátka skončí pod čarou a do soutěže o Ledňáčka nezasáhnou. Někdy proto, že neprojdou sítem předvýběru, jindy se tak rozhodnou sami tvůrci, a to kvůli regulím jiných světových festivalů.

Mimo soutěž se letos ocitly třeba diváckými rekordy ověnčené Lidice. O Zlatého ledňáčka nesoutěží ani pohádkové příběhy Micimutr, Modrý tygr, V peřině a Saxána a Lexikon kouzel.
Z filmových dokumentů zůstala před branami soutěže Nickyho rodina režiséra Matěje Mináče a nejdelší časosběrný projekt Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír.

Filmy několika tvůrců, kteří letos slaví jubileum, slučuje nová sekce Křídla slávy.

K vidění bude třeba režisérská verze snímku Miloše Forpondělí mana Amadeus. Ta je o dvacet minut delší než film, který šel do kin. K jubileu našeho nejvýznamnějšího skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky, ale i k jubileům herce Josefa Kemra a výtvarníka Theodora Pištěka uvede festival film Markéta Lazarová, který měl 7. prosince obnovenou premiéru zrestaurované kopie.

Zelenka a Hřebejk

Své místo mají v této sekci i snímky Jan Hřebejka a Petra Zelenky, kteří jsou nejen filmovými jubilanty, ale také spolužáky z FAMU. Na plátno se tak vrátí Příběhy obyčejného šílenství, Knofl íkáři či Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít. Oba přední čeští režiséři se navíc setkají při talk show. Na ní se potkají i další jubilanti a souputníci z divadla Sklep, režiséři a občasní herci Milan Šteindler a Tomáš Vorel.

Sága Trojanů

Druhým rokem přináší Finále sekci, která sdružuje dílo umělců spojených příbuzenským vztahem. Po rodině Procházků je na řadě Sága rodu Trojanů, tedy rodiny, kterou tvoří jubilant herec Ladislav Trojan a jeho synové, režisér a producent Ondřej a herec Ivan. Sága rodu Trojanů potěší diváky filmy Jedna ruka netleská, Viditelný svět, Sedum a Tři chlapi v chalupě.

Pod názvem Pocta Martinu Šulíkovi upozorní festival zase na jubileum a tvorbu slovenského režiséra, jehož filmy získaly řadu ocenění i v mezinárodním měřítku. Diváci se mohou těšit na jeho filmy Neha, Orbis pictus, Všetko, čo mám rád, Záhrada a Klíč k určování trpaslíků.

Co dokáže mládí

Své místo mají v programu festivalu i filmy studentské. Dlouhá noc krátkých filmů představí tvorbu studentů filmových škol. Pro studenty jsou připraveny také dva workshopy Jak se dělá 3D a František Fuka a konec titulků v Čechách.

Studenti Západočeské univerzity budou opět zveřejňovat svůj pohled na festival prostřednictvím blogů na festivalovém webu a pokračovat bude i spolupráce se SSUPŠ Zámeček, jejíž studenti si na týden vyzkoušejí roli festivalových fotografů.

Nejmenší diváci se zas v rámci Roku Jiřího Trnky dočkají pásma Trnkových krátkých filmů.

Literatura a hudba

Jednou z doprovodných akcí letošního ročníku festivalu budou autorská čtení spisovatelů, kteří jsou spřízněni s filmovým světem. Do Plzně přijede Tereza Boučková, Michal Viewegh a Petr Šabach.

V bohatém programu festivalu nechybí ani hudební složka. V klubu Anděl zahraje třeba česká electro undergroundová formace Midi Lidi. Ta bývá spojována především s hudbou k úspěšnému snímku Protektor. Skupina ale vytvořila hudbu i k řadě úspěšných dokumentů a její lídr Petr Marek je mimo jiné režisérem experimentálních filmů Láska shora a Nic proti ničemu.

Do Plzně přijede i hiphopový DJ Wich, za mikrofonem bude excelovat jeho americký kolega Nironic. Wich je znám nejen jako člen formace Indy a Wich, ale také jako skladatel filmové hudby ke snímkům Tomáše Vorla Gympl a Ulovit miliardáře. Letošní ročník Finále by mohl mít i dvojsekci se zaměřením na duševní zdraví. Jednak připravil doslova nářez pro seriálové fanatiky. Uvede všech pětačtyřicet dílů televizního seriálu Terapie z produkce HBO Česká republika.

Psycholog a šílenství

„Seriál sklidil velký úspěch u diváků i kritiků. Jsme proto rádi, že jej u nás budeme moci uvést v ucelené podobě. Pro zájemce o kompletní terapeutický maraton připravujeme speciální permanentky a také spojení na nejbližší plzeňské psychoterapeuty či psychology,“ říká s úsměvem Ivan Jáchim. Kromě toho je tu ještě Pět proměn šílenství, což není nic jiného než souhrnné téma oblíbených open air projekcí U Branky.

Filmy, které se tu budou promítat, letos spojuje téma šílenství a zdánlivé normálnosti. Vedle Příběhů obyčejného šílenství a filmu Jedna ruka netleská se na plátno dostanou Samotáři, Knofl íkáři a Pějme píseň dohola.

FESTIVALOVÉ TIPY

23. dubna

• 17.00 Zkouška dospělosti (film z poválečného Polska)
• 18.30 Michal Viewegh (autorské čtení)

úterý 24. dubna

• 19.00 Alois Nebel (soutěžní celovečerní film)
• 21.00 Pějme píseň dohola (kultovní prvotina O. Trojana)

středa 25. dubna

• 18.00 Film, filosofie a ekonomie touhy (přednáška T. Sedláčka)
• 19.30 Generace singles (soutěžní dokument)

čtvrtek 26. dubna

• 17.00 Klíč k určování trpaslíků (Pocta Martinu Šulíkovi)
• 20.30 Midi Lidi (koncert v Andělu)

pátek 27. dubna

• 17.00 Dvojí svět hotelu Pacifik (polský film)
• 19.00 Vrásky z lásky (soutěžní celovečerní film)

sobota 28. dubna

• 13.30 Amadeus (director’s cut slavného filmu)
• 21.00 Knoflíkáři (promítání U Branky)