Najít zubaře je problém

Sehnat v Ostravě zubaře, který přijme nového pacienta, je téměř nemožné.

V Ostravě ordinuje dvě stě dva zubařů. Na každého tedy připadá v průměru 1534 obyvatel. Těžko posoudit, je-li to hodně nebo málo. Sedmička vyzkoušela, jaké to je sehnat zubaře.
„Máme plno, nové pacienty nepřijímáme,“ zněla ve většině zubních ordinací odpověď na otázku, zda vezmou nového pacienta.
Redaktoři Sedmičky si namátkou vybrali dvacet zubních lékařů z Ostravy a pokusili se zjistit, jakou šanci má pacient hledající zubaře.
Zaregistrovat nového pacienta a rovnou ho objednat, byli ochotně jenom v jedné z nich.
U dvou zubařů je šance po novém roce, jeden je na dlouhodobé nemocenské a zbylých šestnáct nové pacienty nepřijímají.
V jedné z nich aspoň poradili zavolat na stomatologickou komoru a ochotně nabídli i telefonní číslo. „Máme dlouhodobý zástup za mateřskou dovolenou jiné lékařky, takže nepřijímáme nové pacienty a ani nebudeme,“ řekli v ordinaci Heleny Liškové na Sokolské ulici.
„Bereme nové pacienty jen z podniku, s nímž máme smlouvu, jinak ne,“ sdělili v ordinaci Karla Zezuly v Porubě. „Nedávno jsme vzali nové pacienty, do konce roku už nepřibíráme. Pak se uvidí,“ oznámila sestra z ordinace Jitky Lerchové ve Výškovicích.
Někteří nechtěli uvést ani jméno. „Donedávna jsem brala nové pacienty a pořád se jich hodně hlásí. Hlavně neuvádějte mé jméno,“ řekla lékařka jedné z ordinací v centru.

Kam se obrátit o pomoc?

„Máme tři sta sedm členů, včetně žen na mateřské a důchodců. Aktivních zubařů je dvě stě dva. To je relativně dost, ale každý dělá ještě něco navíc, má pacienty i odjinud. Navíc polovina má přes pětapadesát let,“ uvedl Petr Mlejnek, předseda Oblastní stomatologické komory v Ostravě.
„Můj zubař jde do penze, tak hledám jiného. Ale všude je plno,“ postěžovala si Lenka Bauerová z Výškovic.
„Může zavolat na naši komoru, tam ji poradí. V pondělí a ve středu odpoledne, na číslo 777 116 931,“ radí Mlejnek.
Zdravotní pojišťovny, kam se lidé často obracejí, příliš nepomohou. Odkazují na webové stránky České stomatologické komory, kde je seznam zubařů registrujících nové pacienty.
„Naše možnosti jsou omezené. Snažíme se aspoň poradit, jak postupovat,“ sdělil mluvčí VZP Jiří Rod.

Seznam na internetu

„Záleží, kdo se přihlásí, toho umístíme na webové stránky,“ říká Mlejnek. V tuto chvíli jsou tam dvě jména zubních lékařů. Jeden z nich nové pacienty skutečně bere.
Tomu, kdo hledá ošetření, nepomohou ani ve Fakultní nemocnici s poliklinikou. „Ambulance zubařů jsou soukromé, nemocnice klasické zubní ambulance nemá. Funguje zde Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie. Rovněž klasická zubní pohotovost v naší nemocnici není,“ uvedl její mluvčí Tomáš Oborný.