Nemocnici oživí půl miliardy

Pacienti neurologie se dočkají moderního zázemí. Oddělení se konečně přestěhuje do areálu Fakultní nemocnice u Labe. Modernizace čeká také oddělení patologie. Celkové náklady se vyšplhají až na půl miliardy.

Další investice za přibližně půl miliardy korun chystá Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Díky nim lidé nebudou muset s doporučením na neurologii vážit cestu až do Staré nemocnice u Orlice. Oddělení by se odtud mělo přestěhovat do jedné z budov v areálu Fakultní nemocnice na břehu Labe.
Nové zázemí najde neurologie naproti vchodu pro pěší v bývalé první interně. Budova však bude muset projít kompletní rekonstrukcí, jakou už prodělaly například tamní gynekologie či stomatologie.

Po přestavbě bude možné projít suchou nohou mezi několika pavilony a lékaři se budou moci díky lepší přístupnosti rychleji postarat o pacienty.
„Při rekonstrukci bychom chtěli propojit neurologii koridorem s plicním pavilonem, který už je napojený na celý komplex – nová interna, chirurgie a onkologie. Kdyby se nám to podařilo, bylo by to velmi výhodné i vzhledem k tomu, že interními obory a neurologie na sebe v mnohém navazují,“ vysvětluje ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Leoš Heger.

Nemocnice by novou neurologii ráda vybavila i některými novými technologiemi, například pro elektrofyziologické vyšetřování. Pořizování dalších nových přístrojů pak bude záležet na tom, jak vysoko se finanční náklady nakonec vyšplhají. Lepšího a většího zázemí by se kromě neurologie měla dočkat i patologie, která však zůstane na svém místě.

„Plánujeme, že by se vybourala její stará část ve směru ven z nemocnice, kde jsou pitevny a výuková část. Z obou stran by se pak přistavělo osm nových piteven a výuková část,“ popisuje ředitel nemocnice, podle něhož se v současné době na dokončení obou projektů intenzivně pracuje, aby na podzim bylo vše připravené pro zahájení stavby. Podle předběžných odhadů každá z těchto akcí vyjde přibližně na 250 milionů korun, tedy dohromady na půl miliardy korun.

„Na úrovni vlády se už rozhodlo o nějakých investičních dotacích, máme slíbeno 200 milionů korun,“ říká Leoš Heger.

Nynější prostory neurologie ve Staré nemocnici na břehu Orlice však nezůstanou nevyužité. Nemocnice do nich plánuje přestěhovat kožní kliniku, která nyní sídlí v provizorních a trochu stísněných podmínkách v laboratorním pavilonu.

„Neurologie ve Staré nemocnici se bude muset přestavět, takže to potrvá nejméně dva roky, než začne příprava. Ještě se bude o tom diskutovat, co by tam mohlo být,“ dodává Leoš Heger