Nepálští policisté prověřují opilost řidičů čichem

Policisté v Káthmándú provádějí čichovou zkoušku na alkohol

Policisté v Káthmándú provádějí čichovou zkoušku na alkohol Zdroj: profimedia.cz

Policista se skloní, ucítí slabý závan alkoholu v dechu motocyklisty Rámy Sapa a oznamuje mu, že neprošel "čichovým testem" na základě nového přísného zátahu proti řidičům řídícím v Nepálu pod vlivem alkoholu.

Sedmadvacetiletý motocyklista patří mezi tisíce účastníků silničního provozu chycených do politiky „nulové tolerance“, kterou policie před půl rokem zavedla v nepálském hlavním městě Kathmándú. Při jejím kontrolování se ale může spolehnout jen na své nosy, napsala agentura AFP. Sapa přišel o řidičský průkaz a dostal pokutu 1000 rupií (asi 250 korun), ale dojet domů mu policisté dovolili. „Nechal bych motorku být a vzal si taxi, kdybych byl moc opilý. Ale oni mě chytli jen pár bloků od domova,“ vysvětloval motocyklista, který si prý dal jen tři malé sklenky rýžového vína. „Myslím, že omezené množství alkoholu musí být řidičům povoleno, jako to platí v jiných zemích,“ dodal.

Vzhledem k tomu, že přístrojů měřících přítomnost alkoholu z dechu je v Nepálu pramálo a krevní testy nejsou dostupné vůbec, je metoda chytání těch, kdo porušují zákaz řízení pod vlivem alkoholu, velmi primitivní. Policisté jednoduše zastavují motoristy a dají se s nimi do řeči. Pokud mají dojem, že cítí alkohol, vyzpovídají dotyčného, a pak rozhodnou, jestli mu odeberou řidičský průkaz a udělí pokutu.

Čtěte také:

Šestnáctiletá Nepálka prý zdolala Mount Everest

Letiště pod Everestem je zavřené, turisté jsou rukojmí mlhy

Zatímco většina zemí toleruje stopové množství alkoholu v krvi řidičů, Káthmándú patří mezi 20 hlavních měst na celém světě, kde je alkohol sice legálně dostupný, ale obyvatelé smějí sednout za volant jen v případě, že nepožili ani kapku.

Policejní akce popudila v Káthmándú příslušníky etnika Névárů, kteří ji označují za útok na svou kulturu, jež po staletí udržuje alkohol v centru svého náboženského a sociálního života.

„Nulová tolerance vůči alkoholu může ohrozit naše společenské vztahy,“ napsal v komentáři v listu Republica hlavní dovozce vína Ardžun Bhandárí. „U Névárů je každá oslava provázena nabídnutím alkoholu příbuzným a přátelům. Po staletí staré tradice není možné vymazat přes noc bez vzdělávací kampaně či nabídnutí alternativ.“

Policisté v Káthmándú provádějí čichovou zkoušku na alkoholPolicisté v Káthmándú provádějí čichovou zkoušku na alkohol | profimedia.cz

Šestačtyřicetiletý Amrit Kansakar patří mezi zhruba 30 tisíc lidí, kteří si museli od policie vyslechnout přednášku o nebezpečí řízení v opilosti. Coby Névár je velmi rozčílený jak ze zákona, tak ze způsobu, jakým je prosazován.

„Samotnému řízení pod vlivem alkoholu není možné připisovat odpovědnost za nehody. Existují další příčiny a většina nehod se stává kvůli bezohlednosti řidičů,“ tvrdí Kansakar. „A pokud jde o naše névárské obyčeje, my musíme pít alkohol při každé společenské příležitosti,“ dodal. „Ten večer, kdy mě chytili, jsem byl na pohřbu příbuzného.“

Také místní restaurace a pohostinství si stěžují, že jejich tržby klesly za posledních šest měsíců, co se policie do prosazování protialkoholového zákona pustila. Ale taxislužby naopak prosperují a město vybralo 30 milionů rupií na pokutách.

„V loňském roce během šestiměsíčního období jsme měli 253 dopravních nehod,“ řekl policejní inspektor Bipin Gautam. „Ale od 3. prosince 2011, kdy akce začala, do letošního 30. května jsme zaznamenali jen 49 nehod.“

Ganéš Rai, náměstek vrchního inspektora dopravní policie v Káthmándú, míní, že názor těch, kdo se staví proti politice nulové tolerance, je scestný. „Kulturní faktor je jen výmluva. My nezakazujeme pití. Všechno, co jsme udělali, je, že jsme zakázali řízení pod vlivem alkoholu,“ řekl. „Dřív se nehody stávaly pravidelně, obvykle v noci a ve většině případů bylo příčinou řízení v opilosti. Takže jsme došli k závěru, že pokud tohle zastavíme, podstatně zmírníme počet nehod,“ dodal.

Ještě před 20 lety bylo v celém Nepálu necelých 5000 vozidel. Teď jen v ulicích Káthmándú jezdí více než 800 tisíc aut. Před dvěma měsíci policie nasadila do akce přístroje na měření alkoholu v dechu poté, co si řidiči stěžovali, že „čichová zkouška“ není spolehlivá. Ale polovina ze 150 přístrojů fungovala natolik špatně, že se policisté stejně raději spoléhají na vlastní nosy.