Neschvalujte blokování internetových stránek, vyzvalo CZ.NIC poslance

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: pinkas martin/euro

Doménové sdružení CZ.NIC vyzvalo otevřeným dopisem poslance, aby při schvalování zákona o hazardních hrách vyjmuli paragraf, který umožňuje ministerstvu financí blokování internetových stránek. Česko by se jinak zařadilo mezi země jako Čína, Írán nebo Kuba, kde je blokování internetu běžné.

Paragraf 82 návrhu zákona o hazardních hrách umožňuje zablokovat weby, které provozují nelegální hazard. „Blokování vybraných internetových stránek tak, jak je upraveno v paragrafu 82, představuje nesystémové řešení, které bohužel s vysokou pravděpodobností nepovede ke kýženému výsledku. Ten by bylo možné zároveň dosáhnout mnohem efektivnější cestou a to prostřednictvím blokování plateb na účty vybraných provozovatelů,“ uvedl výkonný ředitel Ondřej Filip.

Blokování navrženému v zákoně se podle Filipa lze poměrně snadno vyhnout, a to včetně legálních cest jako je použití takzvaných anonymizérů (služba, která maskuje údaje o uživateli, zejména IP adresu), změnou DNS (takzvaný Domain Name System ke každé doméně přiřazuje číselnou IP adresu) či dalšími technickými prostředky, například za využití Virtuální privátní sítě (VPN).

Zahraniční zkušenosti

„Zkušenosti ze zahraničí zároveň ukázaly, že tímto způsobem blokování může být velmi snadno zabráněno přístupu ke zcela nezávadným stránkám, které jsou umístěny například na stejné doméně či využívající stejnou IP adresu. O tom, že dané opatření je nesystémové a ve své podstatě nebude účinné, vypovídá i to, že není obsaženo v žádné dosavadní právní úpravě, například ve vztahu k dětské pornografii či nelegálnímu prodeji léků,“ dodal Filip.

Sdružení reagovalo mimo jiné na fakt, že sněmovní rozpočtový výbor nedal při projednávání návrhu prostor k vyjádření odborné veřejnosti ani Českému telekomunikačnímu úřadu. Zákon míří do třetího čtení v Poslanecké sněmovně.