Nízkoúročené úvěry na nájemní byty dostaly zelenou

Vláda schválila program nízkoúročených úvěrů na nájemní byty. Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) bude moci přijímat žádosti o úvěry od 3. srpna 2012. Uvedla to mluvčí fondu Jana Marešová. Pro letošní rok je schváleno zhruba 280 milionů korun.

Nová úprava přináší podle ní pozitivní změny pro investory i budoucí nájemníky – zjednodušení, a tím i zlevnění procesu žádosti. „Předkládání dokumentace jsme rozložili na dvě části proto, že pokud by žadatel neprošel hodnocením nezávislé komise, ušetříme mu finanční i časové vydání například za stavební povolení. Projektovou dokumentaci, doklad o umístění pozemku či budovy mimo záplavová území a další, žadatel zajistí až před podpisem úvěrové smlouvy, kdy již bude mít vyrozumění o předschválení jeho žádosti,“ poznamenává Marešová.

Významným zlepšením jsou také podmínky pro budoucí nájemníky. „Nově bude možné využít úvěry na přestavbu velkých bytů na malometrážní a snížení věkové hranice budoucích nájemníků ze 70 na 65 let,“ líčí mluvčí. Toto znamená další přínos především pro seniory a jednočlenné domácnosti. Díky tomu se zvýší nabídka i dostupnost malých bytů s odpovídající výší nájemného.

Výběr projektů k přidělení úvěrů bude stejně jako v loňském roce doporučovat nezávislá komise. “Svou účast přislíbili jak profesor Michal Mejstřík, tak předseda Milan Taraba za Sdružení nájemníků i Zdeněk Pernes za Radu seniorů ČR,“ potvrzuje ředitel SFRB Jiří Koliba. V nejbližší době bude na stránkách SFRB umístěna kompletní dokumentace, metodický pokyn a příručka pro žadatele.