Novozélandský maorský král odmítl setkání s britským princem

Král Tuheitia je přímým potomkem královské linie

Král Tuheitia je přímým potomkem královské linie Zdroj: Profimedia.cz

Novozélandský maorský král odmítl setkat se s britským princem Williamem, který společně s manželkou Kate a synem Georgem navštíví příští měsíc tuto zemi. Kancelář krále Tuheitii rozhodnutí zdůvodnila tím, že maorský panovník "není žádná karnevalová atrakce", která by byla k dispozici pro přijíždějící hodnostáře.

Úřad maorského krále si stěžoval především na to, že 90 minut vyčleněných pro návštěvu britského prince Williama v sídle maorského panovníka na novozélandském Severním ostrově nestačí pro dodržení řádného protokolu. Zástupci maorského krále rovněž kritizovali „anonymní byrokraty“, kteří sestavili program cesty britského královského páru a diktují termíny schůzek bez možnosti změny.

Maorský král se údajně po dlouhém váhání nakonec rozhodl poslat princi Williamovi osobní dopis, v němž vysvětlil své důvody. „Král a jeho úředníci nejsou nějaká karnevalová atrakce, která je komukoli k dispozici,“ uvedl úřad v prohlášení. „Také nejsme připraveni přizpůsobovat své zvyky tak, aby zapadly do předem připraveného časového rozvrhu,“ dodal úřad.

Novozélandský premiér John Key vyjádřil zklamání nad přístupem úřadu maorského krále, přičemž upozornil, že půldruhé hodiny je „poměrně velkorysá“ nabídka vzhledem k náročnému časovému plánu prince s rodinou. Zároveň podotkl, že bude považovat za ostudné, pokud se setkání neuskuteční.

„Zklamalo nás to, protože se domnívám, že princi Williamovi by se návštěva Turangawaewae (kde maorský král přijímá hosty) líbila,“ řekl Key. „Podíváte-li se do programu (prince Williama a jeho rodiny), je jen málo míst, kde se zdrží celou hodinu, natožpak 90 minut,“ dodal.

Král Tuheitia je přímým potomkem královské linie, která začala v roce 1858, kdy domorodí Maorové odpověděli na britskou kolonizaci Nového Zélandu zvolením monarchy z vlastních řad. Toto postavení má sice pouze obřadní význam, nicméně většina Maorů jej respektuje. Stávající král, který dříve pracoval jako řidič kamionu, byl korunován v roce 2006. Maorové tvoří asi 15 procent novozélandské populace - je jich zhruba 540.000.

Princ William s manželkou Kate a synem Georgem, který se narodil v létě loňského roku, budou pobývat na Novém Zélandu od 7. do 16. dubna. Poté odletí do Austrálie, kde se zdrží do 25. dubna.