Nový prototyp žárovky ovládáte přes smartphone

Žárovka, ilustrační foto

Žárovka, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Klasická žárovka je na světě přes 130 let a její vývoj až donedávna zamrznul. Její neefektivita se nicméně stala trnem v oku ekologům a lidstvo ji v nedávné době začalo nahrazovat zářivkami s nižší spotřebou, vyšší účinností a jedovatou rtutí uvnitř. V USA nyní skupina designerů navrhla nový revoluční typ žárovky.

Zařízení pojmenované LIFX připomíná tvarem žárovku, je založené na LED technologii a je vybaveno wifi sítí. Ačkoli zní nápad vybavit osvětlovací těleso bezdrátovou sítí šíleně, na americkém startupovém serveru Kickstarter si nápad našel tolik příznivců a přispěvatelů, že se co nevidět budou autoři tohoto nápadu moci pustit do výroby. Potřebnou částku pro vývoj, 100 tisíc dolarů totiž již vybrali třikrát. A stačily jim k tomu dva dny.

Každou ze žárovek lze přitom ovládat pomocí chytrého telefonu iPhone nebo zařízení s Androidem. Lze si navolit nejen intenzitu osvětlení, ale i požadovanou barvu. Kromě toho bude aplikace umět postupně večer zhasínat a ráno rozvěcovat světla tak, jako by vás budilo slunce.

Autoři slibují i speciální mód, kdy budou žárovky reagovat na beaty přehrávané hudby a během dovolené lze samozřejmě naprogramovat žárovky s podporou IP protokolu verze 6 tak, aby dům nevypadal opuštěně.

Krása nové bezdrátově řízené LED žárovky spočívá v jednoduchém nastavení i v tom, že standardní vypínače budou fungovat i nadále. Obrovskou výhodou konceptu je i podpora napětí 110 až 260 voltů, takže je lze začlenit do 95 procent světových systémů rozvodů elektřiny. V prodeji by se žárovky měly objevit v březnu roku 2013.