OBRAZEM: Soul je město, kde moderna přetlačila historii

KRÁLOVSKÝ PALÁC. Jednou z hlavních pamětihodností Soulu je Královský palác Kjonbokun z konce 14. století, který dřívější vládnoucí dynastie obývala do roku 1910, kdy Koreu začalo na dalších 35 let okupovat Japonsko. Dnes je rozsáhlý areál s desítkami větších i menších staveb obklopen mrakodrapy, lze se však díky tomu k němu dostat pohodlně metrem.

KRÁLOVSKÝ PALÁC. Jednou z hlavních pamětihodností Soulu je Královský palác Kjonbokun z konce 14. století, který dřívější vládnoucí dynastie obývala do roku 1910, kdy Koreu začalo na dalších 35 let okupovat Japonsko. Dnes je rozsáhlý areál s desítkami větších i menších staveb obklopen mrakodrapy, lze se však díky tomu k němu dostat pohodlně metrem. Zdroj: Dušan Kütner

TELEVIZNÍ VĚŽ. Seoul Tower byla postavena roku 1969 na hoře Namsan v centru města. Od základů měří 236 metrů, vrchol se nachází v nadmořské výšce 483 metrů. Pro veřejnost byla otevřena v roce 1980 a nyní tak slouží jako vysílač i rozhledna. Ve čtvrté, poslední vyhlídkové plošině se nachází otočná restaurace, která se otočí jednou za 48 minut.
TYPICKÉ CENTRUM. Páteří desetimilionového města je hustá, ale promyšlená síť silnic a metra o dvanácti linkách a délce 406 kilometrů.
V KROJI. Všichni návštěvníci Královského paláce, kteří přijdou na prohlídku v národním kroji, mají zajištěn vstup zdarma.
STŘÍDÁNÍ STRÁŽÍ. K nejzajímavějším zážitkům v Královském paláci patří pohled na pravidelné každodenní střídání tamních stráží v dobových kostýmech.
STAVEBNÍ BOOM. Symbolem neustále se rozvíjející země jsou téměř všudypřítomné jeřáby budující nové a nové kancelářské mrakodrapy i obytná sídliště s domy až o třiceti podlažích i vyššími.
36
Fotogalerie

Ještě po druhé světové válce byl Soul stejně jako celá tehdy sjednocená Korea velmi zaostalým místem, které patřilo k nejchudším na světě. Až technologický a ekonomický boom v následujících desetiletích způsobil, že se z něj stalo futuristické město plné architektonicky odvážných mrakodrapů.

První zmínky o Soulu pocházejí století je dodnes otevřen veřejnosti a konají se v něm modlitební setkání. zejí z roku 18 před naším letopočtem. Památky na dlouhou historii města jsou ale dnes skryty mezi tisíci moderními výškovými budovami, které společně s nekonečnými sídlišti pojmou na ploše kolem šesti set čtverečních kilometrů stejné množství lidí, jako je v Česku, tedy něco přes deset milionů.

Stalo se tak v důsledku prudkého vývoje od šedesátých let minulého století. V Soulu proto není žádné historické centrum plné středověkých uliček, jak to bývá ve většině evropských zemí. Pamětihodnosti města, které se hlavním definitivně stalo roku 1895, jako Královský palác či buddhistické kláštery a další, stojí bok po boku prosklených mrakodrapů a až pětiproudých hlavních magistrál. Stačí však často odbočit z některé hlavní tepny a pak lze objevit kousek postaršího světa se starými skrovnými obchůdky a podniky, které na turistických mapách zaznamenány nebývají.

Díky boomu je Soul i sídlem firem, které ze zanedbané země udělaly ekonomického tygra – Samsungu, LG, Hyundai, Kia a dalších. Ačkoli tak zabírá jen 0,6 procenta rozlohy země, na jejím HDP se podílí více než pětinou. I to je důvod, proč v přeplněném Soulu žije více než pětina obyvatel celé Jižní Koreje.