OBRAZEM: Vizionář a neúspěšný podnikatel Nikola Tesla

Nikola Tesla udělal v oblasti vědy a techniky spoustu dobré práce, s penězi to ale příliš neuměl.

Tesla je znám díky svým vizionářským projektům, které ale nebyly příliš výdělečné. Po celou svou kariéru soupeřil s Thomasem Edisonem.

Tesla se narodil v dnešním Chorvatsku v roce 1856. Po absolvování gymnázia studoval na univerzitě v Grazu. V roce 1880 navštěvoval i pražskou Karlovu universitu. V polovině osmdesátých let natrvalo přesídlil do Spojených států.

První vynálezy vytvořil ještě před třicátým rokem života. V roce 1883 sestrojil první elektromotor na střídavý proud, stejnosměrné motory považoval za nepraktické. Zdokonalil i Křižíkovu obloukovou lampu.

Jeho celoživotní velký rival Thomas Edison naopak stejnosměrné motory propagoval, stála totiž na nich celá řada jeho vynálezů. Pokud by stejnosměrný byl všeobecně přijat jako neefektivní, přišel by o velkou část svých příjmů.   

Tesla svou dílnu později přesunul do Colorado Springs, kde se věnoval elektrické energii, zaměřil se hlavně na její bezdrátový přenos. Jeho výzkumy přinesly mnoho poznatků v oblasti magnetických polí. V těchto nákladných projektech ho finančně podporovala i firma JP Morgan, po několika letech ale důvěru v úspěch projektu a návratnost investic ztratila a podporu ukončila.

Ani v dalších letech nebylo finanční řízení firmy Teslovou silnou stránkou. Navíc se pravidelně dostával do právních sporů a soudil se o řadu patentů. Teslova práce se stávala stále více teoretičtější. V závěru života přišel dokonce i s koncepty futuristických zbraňovýchh systémů.

Tesla zemřel v roce 1943, bez většího věhlasu i bohatsví. Na jeho vynálezy se ale nezapomnělo, v současnosti je jedním z nejznámějších vynálezců moderní doby. Pamatuje na něj i filmový průmysl. Například v Nolanově filmu Dokonalý trik pomůže iluzionistovi Robertu Angierovi k životnímu výkonu. Roli Tesly navíc hraje další vizionář David Bowie