Olivy - poklad Středomoří

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Do oliv není těžké se zamilovat, ovšem mnohem těžší je se od misky plné oliv odtrhnout.

Myslíte si, že barva oliv závisí na odrůdě? Omyl! Záleží především na stupni zralosti. Zatímco zelené jsou nezralé, mají pevnější slupku, jsou všeobecně tvrdší, křupavé a vyznačují se spíše trpčí chutí, černé olivy jsou naopak velmi zralé, měkké, sladší a mají vyšší obsah oleje.

Olivy patří mezi ovoce, a dokonce se řadí mezi nejstarší pěstované druhy. Říká se o nich také, že jsou jedny z nejzdravějších potravin. Jsou bohaté na vitaminy A, D, E a K, obsahují přírodní antioxidanty a také železo, hořčík, měď a vápník. Mají vysoký obsah oleje, a protože jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, mají příznivý vliv na lidský organismus – napomáhají snižovat vysoký cholesterol, působí preventivně proti onemocnění srdce a cév i civilizačním nemocem, zlepšují metabolismus, napomáhají detoxikaci organismu, mají protizánětlivé účinky a hodí se i při hubnutí. Ale protože nic se nemá přehánět, stejné je to i s olivami, zejména s těmi černými. Zatímco 100 g zelených oliv má kolem 600 kilojoulů, stejné množství černých oliv má téměř trojnásobek.

Olivovníky a háje

Pěstování oliv má v jižních zemích Evropy v blízkosti Středozemního moře, kde jsou dny bohaté na teplo a slunce, dlouholetou tradici. Řada olivovníkových hájů se dokonce dědí z generace na generaci. Olivovníku navíc trvá poměrně dlouho než začne naplno dávat olivy, obvykle to bývá kolem sedmi let po vysazení. Olivovníky však dávají úrodu dlouhé roky, výjimkou dokonce nejsou ani tisícileté stromy. Největšími pěstiteli jsou Španělé, Italové, Francouzi a především Řekové, na jejichž území se nachází na 130 milionů olivovníků. Stromy kvetou nejčastěji od dubna do začátku léta, olivy se pak sklízejí od listopadu až do března, záleží na typu odrůdy, čím jsou zralejší, a tedy tmavší, tím se sklízejí později.

Olivy mají i další využití, jsou také základní surovinou pro výrobu olivového oleje, který by měl být nezbytnou součástí zdravého jídelníčku. Ze sušených oliv se přidáním olivového oleje, soli a bylinek vyrábějí tapenády, tedy pomazánky, které se hodí na toasty, do těstovin, k masu i do zeleninového salátu.

Ilustrační fotoIlustrační foto | Profimedia.cz

Olivy mají v kuchyni skutečně pestré využití, hojně se využívají především zastudena, ale jsou vhodné také pro tepelnou úpravu. Přidávají se do salátů, k masu nebo do omáček na těstoviny či na pizzu. Olivy jsou k dostání v různých podobách, ať už celé s peckou, bez pecky, nebo plněné, nejčastěji se můžete setkat s olivami plněnými mandlí, ančovičkami, lososem, tuňákem, sýrem feta nebo čili papričkou.

Článek vyšel v časopisu Formen