„Panenka“ radí hrát na nulu

Zbrojovka musí podle svého bývalého hráče Luďka Zelenky zlepšit hru v obraně. Jinak z ligy sestoupí.

Luděk Zelenka byl pro zbrojovácké fanoušky „pěkná panenka“. Alespoň to znělo v oslavných chorálech, když dvě a půl sezony střílel branky v brněnském dresu. Bývalý fotbalový útočník ale nyní své přezdívce nedostál. Při hodnocení ligového podzimu se s brněnskými hráči nijak nemazlil.

Dalo se postavení Zbrojovky v tabulce čekat? Hodně mě to zaskočilo. Já jsem v Brně zažil sezonu 2005/2006, kdy nám to nešlo. Každý ví, co je štěstí, tým může spadnout dolů hodně rychle. Proto mě letos na podzim nepřekvapila pozice šestnáctého mančaftu, jako spíš to, že tam Brno bylo zaslouženě.

Proč? Na začátku stál nepovedený vstup do sezony. Když tým prohraje tři zápasy, na hráče to sedne. Soupeři si proti nim začnou víc věřit. Několik zápasů Zbrojovky jsem viděl v televizi a udivilo mě, kolik Brno dostávalo branek. Téměř z každé šance. To je zlé.

Přitom vůdce defenzivy Jan Trousil dřív působil jako jistota. S Honzou jsem o tom mluvil. Vysvětloval mi, že je to shoda náhod. Hned z první šance většinou inkasují gól. To se pak hraje špatně.

Svěřil se Trousil také s tím, jaká panuje atmosféra v kabině? Jsem v kontaktu i s Tomášem Poláchem a Tomášem Doškem, ale nechtěl jsem šťourat do bolavého místa. Kluci z toho byli fakt špatní. Snažil jsem se jim radit, ale podle výsledků se mi to asi nepodařilo.

Přitom Zbrojovka sehrála dobré zápasy, například Slovácko porazila 7:0. Není dobře, když je skóre tak vysoké. Hráči pak podlehnou sebeklamu a do dalšího utkání nastoupí tak, že vše přijde samo. Když se mančaft topí v bahně, je lepší vyhrát upoceně 1:0, aby mužstvo zůstalo pokorné. Však hned v dalším kole Brno prohrálo.

Trenér Večeřa začal do týmu začleňovat dorostence. Není alespoň tohle na podzimu pozitivní? Spíš je to z nouze ctnost. Kouč asi ztratil trpělivost se staršími hráči. Řekl si, že jestli mají prohrávat, tak raději s mladšími kluky. Ti se alespoň otrkají a příští rok už budou zkušenější.

Zachrání se Brno? Zbrojovka má stále na všech postech kvalitní hráče. Myslím, že by měla stavět na obraně s Hudcem a Trousilem. Ti by se měli sehrát, aby Brňané byli schopní odehrát zápasy s nulou. To je pro záchranu základ. Dopředu si nějaké šance vždycky vytvoří.

Není třeba tým posílit? Vedení už čtyři hotové hráče přece přivedlo. Hudec, Michálek, Rýdel a Hamouz přišli proto, aby je trenér nemusel dlouho zapracovávat do týmu. Nějaký efekt to mělo, ale přivádět hráče, až když to hoří, není šťastné. Chápu, že vedení bylo zahnané do kouta. Každopádně další nové hráče už bych nepřiváděl, mohlo by to škodit atmosféře v týmu.

Přijedete se na jaře na Zbrojovku podívat? V Brně jsem částečně zapustil kořínky, ale bydlím v Liberci. A to je dost daleko. Když už do Brna jedu, není to kvůli fotbalu, ale kvůli kamarádům. I když na jaře bych obě činnosti mohl spojit.